• Početna>
  • Vesti>

Ivanović: Zalihe lekova pri kraju, pacijenti nisu ugroženi

Direktor Kliničkog bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović predstavio je danas izveštaj o radu KBC-a u protekloj godini, i govorio je i o aktuelnim problemima sa kojima se KBC susreće.

Kako je Ivanović rekao, jedan od aktuelnih problema je snabdevanje lekovima. Prema njegovim rečima, opstrukciju vrše Kosovske institucije koje ne dozvoljavaju prenos neophodnih lekova. Poslednje trebovanje lekova za mesece oktobar i novembar stiglo je tek početkom januara.Navodi da KBC nije u mogužnosti da ostvari trebovanja više od 2 meseca.

„Ovo je planski i organizovano. Nije ni malo slučajno, jer očigčledno se želi da otežavanjem uslova za ostvarivanjem osnovnih ljudskih prava, uključujući pravo na lečenje, Srbima i nealbancima da se prouzrokuje osećanje ugroženosti i depresije i izvršiti etničko čišćenje preostalih Srba sa ovih prostora. Iza ovoga stoje kosovske institucije“ rekao je Ivanović.

Kako je rekao, pacijenti nisu ugroženi.

„Rezerve lekova su pri kraju. Neki se nabavljaju i onde se refundiraju što znači da pacijenti nisu oštećeni. Vitalnih lekova imamo i dalje i pacijetni nisu ugrioženi u velikoj meri. Nabavićemo lekove kako god bilo moguće, mi imamo najveću odgovornost i sve što je neophodno će biti nabavljeno“ zaključio je Ivanović.

Dodao je da je snabdevanje vodom i električnom energijom takođe jedan od problema.

Prema izveštaju Ivanovića, KBC je pružio 4% usluga više u 2016. godini u odnosu na 2015. Takođe je obavljeno nešto manje od milion i po specijalističkih usluga, što je za 9% manje u odnosu na predhodnu godinu, ali to je posledica, kako je objasnio, sanacije Doma zdravlja. Broj operacija, ali i broj porođaja je takođe u porastu za nešto više od 3%.

Broj pacijenata sa malignim oboljenjima beleži rast. U odnosu na 2015. godinu 25% pacijenata više je obolelo od ove bolesti. U odnosu na 2003 godinu, broj pacijenata sa malignim oboljenjima je viši čak 500%.

KBC je dobio niz novih aparata iz ministarstva zdravlja Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju kao i putem donacija. Neka od novootvorenih odeljenja su Onkološka služba i Skener. U toku ove godine trebalo bi da se otvori i Patoanatomska služba. KBC je dobio novo opremljeno ambulantno vozilo a uskoro bi trebao da stigne i kardiološki Ultrazvučni aparat i Biohemijski aparat koji je donacija firme Makler.

Comments

Pročitaj još