• Početna>
  • Vesti>

UNS: Sutra u Gračanici komemorativni skup nedavno preminulim kolegama

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na KiM Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) organizuje u utorak, 29. oktobra, u Velikoj sali Doma kulture u Gračanici, s početkom u 12 sati, komemorativni skup nedavno preminulim koleginicama i kolegama.
Početkom juna ove godine napustila nas je neumorna hroničarka događaja na Kosovu i Metohiji Slavica Radulović. U Radio Prištini počela je da radi 1. marta 1981. godine. Od 2000-te godine, gotovo pune dve decenije, radila je kao dopisnik agencije „Beta“ iz Beograda.

Dobitnica je velikog broja priznanja i nagrada, a posebno joj je značila nagrada koju je dobila od kolega iz Radio Kosovske Mitrovice, kao i od Grada Kosovska Mitrovice u kojem je provela najveći deo svog radnog veka.

Iznenada, u 59. godini života, u junu je preminuo kamerman RTS-a Žarko Rakočević. Od 1985. godine radio je u Televiziji Priština, a pre 25 godina započeo je rad u Radio-televiziji Srbije.

Njegov objektiv zabeležio je najvažnije projekte RTS-a iz sfere sporta, politike, diplomatije. Snimao je verske događaje i televizijske filmove. Uspešno, kao glavni kamerman, vodio je ekipu kroz posao kome je pristupao kreativno, umetnički i sa ljubavlju.

U ovoj godini napustio nas je i snimatelj RTV Priština i RTV Most Boban Sekulić. U RTV Priština i JP Mreža Most snimio je neke od najvažnijih kadrova i zabeležio trenutke koji dramatično oslikavaju, nejčešće tragičnu, sudbinu ovog prostora.

U vrlo složenim političkim prilikama sa čestim incidentima na terenu, Boban Sekulić je bio stalno prisutan, a njegova kamera i snimateljski instinkt zadužili su našu profesiju i proneli istinu o svemu što se događalo na Kosovu i Metohiji.

Dugogodišnja novinarka Televizije Most Mirjana Nedeljković preminula je ove godine u Beogradu u 63. godini posle duge i teške bolesti. Od 1996. godine započinje novinarski rad na RTS-u, u Radnoj jedinici Radio televizije Priština sve do 2010. godine, kada prelazi u Televiziju Most u Zvečanu.

Tokom svih nemilih događaja na prostoru Kosova od 1998. godine, bila je jedna od retkih žena koja je izveštavala sa svih kritičnih terena, uvek je bila na licu mesta i pratila dešavanja, ne obazirući se na opasnosti.

Krajem avgusta ove godine preminuo je dugogodišnji novinar Radosav Rade Negojević, u 75. godini života. Novinarstvom se bavio više od 40 godina.
Od 1974. do 1980. godine radio je kao novinar na Televiziji Priština, a bio je i šef dopisništva Politike Ekspres u Prištini. Od 2000. do 2003. godine bio je urednik na RTS-u, a kao novinar-urednik radio je i na Televiziji Most. Dobitnik je više godišnjih nagrada i priznanja.

Comments

Pročitaj još