• Početna>
  • Vesti>

Organizacije civilnog društva: EULEKS ćutanjem postaje saučesnik

Foto: EULEX

Grupa nevladinih organizacija iz Severne Mitrovice izdala je i danas saopštenje u kome se kaže da s obzirom na to da nije bilo reakcije Euleksa, nakon njihovog jučerašnjeg poziva da se oglasi o slučaju policijske torture nad Mitrovčaninom Milošem Subotićem, oni će to učiniti još jednom.

“Danas ponovo pozivamo Misiju Evropske unije za vladavinu prava (EULEKS) da informiše javnost o koracima koje je preduzela radi utvrđivanja odgovornosti za nehumano postupanje i torturu u ovom i brojnim drugim slučajevima kojima svedočimo poslednjih meseci na severu Kosova, navedeno je u saopštenju koje je dostavljeno medijima u ime nekoliko NVO sa severa Kosova” stoji u saopštenju.

„Nečinjenje i kalkulisanje misije EULEKS-a u nadgledanju postupanja kosovskih institucija u sistemu vladavine prava značajno doprinosi podsticanju i institucionalizaciji politike nekažnjivosti i davanja imuniteta pojedincima i grupama unutar Kosovske policije za upotrebu prekomerne sile nad kosovskim Srbima. Svojim ćutanjem, EULEKS postaje saučesnik“, zaključuje se.

Zajedničko saopštenje organizacija civilnog društva su podržali: Aktiv, Centar za afirmativne društvene akcije (CASA), Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) i Nova društvena inicijativa (NSI).

Comments

Pročitaj još