• Početna>
  • Vesti>

Priveden pa pušten Mitrovčanin Miloš Subotić: Policajci su me tukli; KP: Ako ima primedbe, neka se obrati PIK-u

Foto: Print screen, Srpska demokrtija - vdeo, Fejsbuk

Kosovska policija privela je noćas, u šetališnoj zoni Ulice kralja Petra u Severnoj Mitrovici Miloša Subotića, pravnika iz Severne Mitrovice zbog navodnog vandalizma.  

Subotić je nakon nekoliko sati pušten ali, prema njegovom svedočenju, tokom par sati boravka u policijskoj stanici, pripadnici policije su ga tukli, pokušali nasilno da mu uguraju dreger u usta, nije mu uzeta izjava, a dokument koji je trebalo da potpiše, bio je isključivo na albanskom jeziku. Takođe, uskraćeno mu je pravo na advokata.

Kako je Subotić ispričao neposredno nakon puštanja iz Policijske stanice, otišao je do mitrovačke bolnice kako bi lekari utvrdili povrede. Sa tom potvrdom će, kaže već u ponedeljak otići u Policijski inspektorat Kosova.

Miloš Subotić priveden je u blizini Trga braće Milić, kada se sat do dva nakon ponoći, vraćao sa suprugom peške sa proslave. Kako je rekao, prolazili su pored novootvorene trgovinske radnje „Mehana“ kada je shvatio da je javna površina kojom se kretao preprečena zelenom mrežom. On ju je, kako kaže,  pomerio da bi prošli i ubrzo su se tu našli policajci koji su ga bez objašnjenja priveli.

Foto: Trgovinska radnja “Mehana”

„Nisam se opirao,stavio sam ruke iza leđa. Priveli su me u policijsku stanicu i nisu mi rekli za šta sam priveden. Nijedan član zakona, pitao sam ih da mi kažu pošto sam ja po profesiji pravnik, koji sam to član krivičnog ili prekršajnog  zakona prekršio. Nisu znali da mi kažu“ kaže Subotić i napominje da policajci nisu govorili srpski i da je čak i papir žute boje, koji su mu doneli da potpiše bio ispisan isključivo na albanskom jeziku, te je iz tog razloga on to odbio.

Kada su stigli u policijsku stanicu, kaže da je odveden u sobu u kojoj nije bilo kamera. Ušla su i dva, tri policajca koji su vikali, a potom je ušao još jedan kome je broj značke bio sakriven jaknom.

„Pitao sam ga za ime, nije hteo da mi kaže i onda je krenuo da me šamara. Koliko sam ja u tom stanju uspeo da izbrojim – osam šamara“ kaže Subotić i napominje da je sedeo na stolici vezan.

Nakon šamaranja, policajac ga je udario nogom u koleno, potom u grudi i od siline tog udarca, udario  je potiljkom u zid.  Ubrzo je, kako kaže, ušao još jedan poicajac, takođe sa prekrivenom značkom i on ga je udario.

„Nakon toga, tražili su od mene na duvam u dreger, što sam odbio jer sam išao pešaka. Nisam hteo, tako da su pokušali na silu da mi naguraju dreger u usta što nisam hteo da dozvolim. Da li od šamara, da li od dregera, imam pocepanu usnu. Sve ovo se desilo dok sam bio vezan, ne dok su me privodili, jer ja sam njima dao ličnu kartu čim su mi je tražili. Nisam se opirao“.

Dodaje da im je dao sve podatke koje su tražili, da je sarađivao i da ih je samo pitao koji je član zakona Kosova prekršio. Odgovor na to pitanje nije dobio.

Potom mu je na potpis donet kako kaže žuti papir na kome je sve bilo ispisano na albanskom jeziku, što je on odbio jer kako je insistirao „po Ustavu Kosova, ima pravo da se izjasni na srpskom jeziku“.

Podvlači da tokom boravka u policijskoj stanici nije dao izjavu i da mu je uskraćeno pravo na advokata, jer se navodno radi o prekršaju.   

Kosovska policija: Priveden je zbog vandalizma, ako ima primedbe, neka se obrati PIK-u

Iz Kosovske policije za Radio Mitrovica sever kažu da je Subotić bio pod dejstvom alkohola i da je pokušao da na pomenutom trgovinskom objektu „uništi neke stvari“.

Prema rečima Petrita Fejze iz Kosovske policije – Region Sever, Subotić je prema policijskom izveštaju, priveden, odbio je da uradi alko- test, pisana mu je kazna za vandalizam i pušten je.

„Ukoliko Subotić ima primedbe na ponašanje policajaca, može da dođe kod nas ili da se obrati Policijskom inspektoratu Kosova“ rekao je Fejziu.

Comments

Pročitaj još