• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Priština protiv Srba sada već rutinski primenjuje gestapovske metode; Srpska lista: Međunarodni predstavnici da se najhitnije oglase

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Povodom privođenja Mitrovčanina Miloša Subotića i prekomerne upotrebe sile koju je privedeni pripisao Kosovskoj policiji, oglasila se Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštenjem u kome se kaže da su prekomerna upotreba sile i policijska tortura, odavno postali svakodnevica na severu Kosova, a da sinoćni incident “iznova potvrđuje da Priština protiv pripadnika srpskog naroda sada već rutinski primenjuje gestapovske metode zastrašivanja i nasilja”.

“Jasno je da akti nasilja i torture nad Srbima imaju samo jedan cilj – zastrašivanje u funkciji proterivanja i etničkog čišćenja severnog dela pokrajine. Srbija će nastaviti da metodično evidentira sve napade na Srbe, jer odgovorne će morati da sustigne pravda” stoji u saopštenju.

Iz Kancelarije napoinju da je međunarodno prisustvo na Kosovu dužno da, u skladu sa međunarodnim pravom i propisima koji bi trebalo da se primenjuju na terenu, spreči torturu nad Srbima i sve otvorenija kršenja ljudskih prava srpskog naroda.

“Predstojeće sedmice će pred Savetom bezbednosti UN biti razmotren novi šestomesečni izveštaj UNMIK-a o situaciji na Kosovu i Metohiji, a Srbija će i ovu priliku iskoristiti da pažnju svetske javnosti skrene na sve vidove fizičkog i pravnog nasilja koje nad Srbima sprovodi režim Aljbina Kurtija” najavljuju iz Kancelarije.

Istim povodom, oglasila se i Srpska lista.

“Brutalno prebijanje našeg sugrađanina Miloša Subotića od strane Kurtijevih policajaca kasno sinoć u prostorijama Kosovske policije je odraz srbofobije čiji su promoteri Aljbin Kurti i Dželal Svečla, koji na sever Kosova i Metohije gledaju kao osvojenu teritoriju gde je dozvoljeno sve kako bi se proterao srpski narod” saopštili su iz Srpske liste.

Iz Srpske liste osuđuju ovaj čin i očekuju reakciju međunarodnih predstavnika.

“Osuđujući ovo zlodelo, očekujemo da se najhitnije oglase međunarodni predstavnici, a pre svih Euleks čiji predstavnici monitorišu rad Kurtijevih falangi, i da daju odgovor na pitanje ko je i zašto pretukao našeg sugrađanina? Kao i gde su oni bili dok su njega vezanog brutalno tukli unutar policijske stanice, te kada će javno predstaviti izveštaj o svim slučajevima prekomerne upotrebe sile od strane Kurtijeve policije i zahtevati kažnjavanje odgovornih? Njihova tišina se u Prištini doživljava kao odobravanje, zato nije ni čudo što u periodu kada Srbe maltretiraju Euleks ćuti, a njihovi pripadnici dobijaju pohvale čelnika kosovske policije što je u najmanju ruku paradoksalno” stoji u saopštenju.

Dodaju da i u ovoj prilici ponavljaju stav, koji su kako kažu, više puta istakli na sastancima sa međunarodnim predstavnicima koji govore o vladavini prava, da su od svih onih koji krše zakon, najgori oni koji nose uniformu.

Kosovska policija privela je noćas, u šetališnoj zoni Ulice kralja Petra u Severnoj Mitrovici Miloša Subotića, pravnika iz Severne Mitrovice zbog navodnog vandalizma.  

Subotić je nakon nekoliko sati pušten ali, prema njegovom svedočenju, tokom par sati boravka u policijskoj stanici, pripadnici policije su ga tukli, pokušali nasilno da mu uguraju dreger u usta, nije mu uzeta izjava, a dokument koji je trebalo da potpiše, bio je isključivo na albanskom jeziku. Takođe, uskraćeno mu je pravo na advokata.

Kako je Subotić ispričao neposredno nakon puštanja iz Policijske stanice, otišao je do mitrovačke bolnice kako bi lekari utvrdili povrede. Sa tom potvrdom će, kaže već u ponedeljak otići u Policijski inspektorat Kosova.

Comments

Pročitaj još