• Početna>
  • Vesti>

Fon der Lajen: I dalje je potrebno raditi na ukidanju mera protiv Kosova

Foto: Kim

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je istakla u Prištini da je potrebno raditi na sledećim koracima kako bi se došlo do tačke u kojoj će se zemlje članice Evropske unije složiti da ukinu mere protiv Kosova.

Na konferenciji za medije sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, Fon der Lajen je dodala da su odgovorni u EU, zajedno sa liderima Kosova, „posvećeni postizanju ukidanja mera“.

Fon der Lajen je navela da je više od 882 miliona evra iz Plana rasta za Zapadni Balkan na raspolaganju Kosovu.

„Želim da pozdravim sprazum koji je usvojen na samitu Berlinskog procesa, a koji je veoma bitan za Zapadni Balkan, kao i uklanjanje mera za zabranu uvoza robe iz Srbije“, rekla je ona i dodala da su to „konkretni koraci ka EU“.

„Veoma je važno da radimo zajedno. Mi smo pozdravili otvaranje granice i napredak u CEFTA-i. Nakon toga, treba da radimo na sledećim koracima kako bismo došli do tačke u kojoj se mere mogu ukinuti. To će pomoći da se ubedimo države članice. Kao što znate, sve države članice moraju da se dogovore o ukidanju mera. Obe (Fon der Lajen i Osmani) smo posvećene pronalaženju neophodnih koraka za postizanje ovih ciljeva. Važno je da vidimo Kosovo kao našeg partnera i omogućimo put Kosova ka EU”, rekla je ona.

Predsednica Evropske komisije je podsetila da je Planom rasta predviđeno približavanje privrede regiona zajedničkom tržištu.

„Veliki uspeh proširenja nisu samo politički sporazumi i zajedničke vrednosti, već i ekonomski prosperitet. Već smo otvorili zajedničke tržišne sektore za partnere sa Zapadnog Balkana. Kompanije sa Kosova, na primer, imaju pristup zajedničkom tržištu. Iz tog razloga, potrebne su nam reforme da bismo imali jednak nivo učešća. Ove reforme će biti praćene dodatnim evropskim investicijama. Prošlo je godinu dana otkako smo započeli ovu diskusiju, većina zemalja ima spremnu reformsku agendu. Kosovo je uradilo odličan posao na ovoj agendi. Sada možemo da počnemo sa predfinansiranjem od više od 60 miliona evra. To je projekat u kome gledamo Kosovo i odnose sa EU. Od nas zavisi da to postane stvarnost“, rekla je ona.

Proširenje EU u vrhu prioriteta

Fon der Lajen je na konferenciji istakla da će proširenje EU biti na vrhu dnevnog reda u njenom drugom mandatu na mestu predsednice Evropske komisije. Dodala je i da je posvećena naporima da državama Zapadnog Balkana obezbedi sve neophodne alate za članstvo u EU.

„Znam da je Kosovo poslednjih godina naporno radilo na jačanju demokratije i vladavine prava. Želim da uverim vas i Kosovo da će u mom drugom mandatu proširenje biti na vrhu dnevnog reda. Za mene je to jedan od najvećih projekata. Iz tog razloga, radićemo zajedno da nastavimo jer sam posvećena budućnosti u kojoj sve zemlje zapadnog Balkana imaju sve potrebne alate i instrumente da to pretvore u stvarnost“, izjavila je ona.

Upitana da prokomentariše što je juče, tokom njene posete Beogradu, srpski premijer Miloš Vučević primio predstavnika ruske vlade, ona je podvukla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao jasnu poruku time što ju je ugostio, a pre nje premijere Poljske i Grčke, umesto da bude u Kazanju (na samitu BRIKS-a).

„To je jasna poruka i to je dobro“, navela je.

Fon der Lajen je dodala da Rusija koristi hibridne napade na demokratiju, ali da EU ima sredstva da se protiv toga bori.

„Vidimo da se Rusija trudi da širi svoje lažne narative, ali uzalud“, rekla je.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen juče je boravila u Beogradu.

„Srbija je jedna od najnaprednijih zemalja u pristupanju ka EU“, izjavila je na na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ursula fon der Lajen je nakon susreta sa Vjosom Osmani razgovarala i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Svoju posetu Zapadnom Balkanu nova/stara predsednica Evropske komisije će zaključiti u Podgorici. Tamo će se sastati sa predsednikom te zemlje Jakovom Milatovićem i premijerom Milojkom Spajićem.

Comments

Pročitaj još