• Početna>
  • Vesti>

Filozofski fakultet – 64 godine oblikovanja akademske sredine na KiM

Foto: Radio Mitrovica sever

Svečanom akademijom i međunarodnim naučnim skupom „Istorija, kultura, identitet“, danas je u Kosovskoj Mitrovici obeležena 64. godišnjica od osnivanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Pozdravljajući okupljene ovim povodom, dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Zvezdan Arsić podsetio je na istoriju ove visokoškolske ustanove. Naglasio je da se rast i razvoj Filozofskog fakulteta kao uostalom i celog univerziteta, odvijao pod uticajem kompleksnih društvenih i  političkih okolnosti.

Istakao je kao poseban uspeh to što se nastava i danas nakon decenija promenljivih okolnosti i više izmeštanja, odvija u okviru deset studijskih programa na akademskim studijama, devet programa u okviru master studija i na pet programa doktorskih akademskih studija.

“Ovde studira preko 900 studenata, što predstavlja ozbiljan akademski potencijal ne samo za Kosovo i Metohiju i Republiku Srbiju  već i šire područje“ rekao je Arsić.

Naglasio je da Filozofski fakultet ostvaruje svoju delatnost po zakonima Republike Srbije i principima Bolonjske deklaracije, a svi studijski programi, akreditovani su od strane Nacionalnog akreditacionog tela Ministarstva prosvete Srbije.

Istakao je da ovaj fakultet pored redovnih nastavnih i naučno-istraživačkih angažmana, posebnu pažnju posvećuje saradnji sa drugim fakultetima u regionu i inostranstvu, što za rezultat ima razmenu studenata i nastavno-naučnog kadra.

„Veoma važan deo misije fakulteta usmeren je na razvoj i jačanje nacionalnog i kulturnog identiteta srpskog naroda i ostvarivanje humanističkih vrednosti savremenog društva, što je danas zbog opšte poznatih društveno-političkih okolnosti i uslova u kojima Srbi na području KiM žive, posebno važno. Kao jedan od stožera opstanka srpskog naroda na KiM, Filozofski fakultet će i u narednom periodu svoje aktivnosti još više usmeriti na očuvanje i na dalje jačanje nacionalnih, kulturnih, humanističkih i demokratskih vrednosti“ istakao je dekan i poručio da ova obrazovna ustanova računa na podršku svih organa, ustanova i institucija Republike Srbije ali i na podršku građana sa područja celog KiM.

Godišnjicu osnivanja Filozofskog fakulteta, studentima, rukovodstvu i osoblju čestitao je i prorektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Vladimir Boranijašević koji je istakao da je značaj fakulteta prevashodno u tome što već decenijama unazad oblikuje akademsku sredinu na KiM.

„Filozofski fakultet danas, predstavlja eminentnu visokoškolsku instituciju. Veliki broj akreditovanih modernih i konkurentnih studijskih programa, na svim nivoima studija, visokokvalifikovani nastavni kadar, izrazito ispoljena publicistička delatnost, saradnja sa mnogobrojnim institucijama, sve su to kvaliteti koji Filozofski fakultet izdvajaju kao posebno vrednu  visokoškolsku instituciju na univerzitetu i šire“ rekao je Boranijašević.

U nastavku akademije, najboljim studentima  sa svih studijskih programa, uručene su nagrade.

Akadamiji su muzičko – scenskim nastupima poseban doprinos dali studenti i profesori Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Po završetku ovog dela programa, usledio je Međunarodni naučni skup na temu „Istorija, kultura, identitet“ na kome će u dva dana učešće neposredno uzeti 176 učesnika, a putem internet platforme radu skupa će se pridružiti još 36 stručnjaka iz sveta.

Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici, kao deo Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, najstarija je visokoškolska institucija na Kosovu i Metohiji. Osnovan je 1960. godine u Prištini kada je konstituisana uprava Fakulteta u sastavu Beogradskog univerziteta.

Comments

Pročitaj još