• Početna>
  • Vesti>

NETAČNO: “Glad u Prištini” – hrana za gladne klikova

Foto: Print screen Srbija danas

U Prištini je 14. oktobra, na zahtev opozicije, održana vanredna sednica kosovske Skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda – snabdevanje hranom pripadnika KBS. Zahtev za ovu sednicu opozicija je uputila, nakon što je kosovskom Ministarstvu odbrane stigao izveštaj o tome da su mogući problema u snabdevanju hranom KBS-a, jer je ugovor sa firmom koja ih je dosad snabdevala hranom istekao, a novi ugovor nije potpisan. Sednica je održana bez predstavnika vadajućih struktura i protekla je u duhu osuda i optužbi najviše na račun aktuelnog premijera.

Izveštavajući o ovom događaju, portal Srbija danas je tekst sa informacijama vezanim za ovu temu naslovio: “Strah od GLADI u Prištini! Opozicija optužuje vladu za namernu sabotažu “On je špijun, agent” Haradinaj napada Kurtija zbog nestašice hrane”.

Iza dugog, konfuznog naslova koji nagoveštava da Prištini preti glad zbog “špijunske” delatnosti kosovskog premijera, krije se tekst sasvim druge medijske kuće, prenet sa manjim, suštinski nebitnim korekcijama.

Ako kliknete na link koji vodi do originalne vesti, videćete da je izvorna medijska kuća, tekst naslovila onako kako bi trebalo. Jasno i nedvosmisleno, naslov govori da se radi o stavu opozicije, da je bez hrane KBS – ne cela Priština, te da opozicija smatra da vlast teroriše ljude četiri godine najavama o navodnim napadima Srbije.

Sam tekst koji je prenet je takođe korektan i podrazumeva klasičan novinarski izveštaj sa sednice parlamenta na kojoj je opozicija iznela niz optužbi na račun vlasti.

Dakle, da je pored sasvim profesionalno urađenog teksta, Srbija danas prenela i naslov sa izvornog portala, ne bi bilo nikakvih problema. Zapravo Srbija danas je autor isključivo glomaznog naslova – udice, koji u sebi nosi neistinu – ne preti glad Prištini. Zapravo ne preti nikome, pa ni pripadnicima KBS-a, jer neće biti “nestašice hrane”. Suština je u tome da je Ministarstvo odbrane trebalo na vreme da potpiše novi ugovor sa dobavljačima hrane, što nije učinjeno i to je opozicija kritikovala, dodavši na to još niz negodujućih, uglavnom optužujućih opaski.

Nelogičnost i besmisao ilustrativne fotografije koja na portalu SD prati ovaj tekst je priča za sebe.

Na toj fotografiji nalaze se rešetke, neke ograde ili kapije, na kojima je okačena tabla sa natpisom: “Recerved for KFOR”.

Nikakve logičnosti niti vidljive povezanosti ove teme sa Kforom nema. Jedina i to veoma površna povezanost leži u tome  što se u tekstu prenosi izjava lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja koji optužuje Kurtija da “ostavlja vojsku bez hleba”, a Kfor jeste vojska na Kosovu koja apsolutno nema nikakve veze sa KBS-om.

Namera uredništva koje vesti “pakuju” na ova način jeste da čitalac klikne. Neke vesti zaista nisu preterno zanimljive za široki auditorijum i tada je sve na novinaru koji iz ponuđenih informacija datih u tekstu, treba da izvuče ono što smatra zvučnim, novim i važnim. U tom poslu, dopušteno je, čak i poželjno da novinar bude kreativan sve dok ne remeti kontekst i što je najbitnije istinitost saopštenog.

Comments

Pročitaj još