• Početna>
  • Vesti>

Stano: Ni Kosovo, ni Kurti ne odlučuju da li će biti ukinute kaznene mere

Foto: EU

Portparol EU Peter Stano poručio je danas da o ukidanju kaznenih mera Evropske unije – ne odlučuje ni Kosovo, niti kosovski premijer Aljbin Kurti, već da o tome odluku treba da donesu zemlje članice Unije, prenosi Gazeta Ekspres.

Kurti je zatražio na sastancima u okviru Samita Berlinskog procesa ukidanje kaznenih mera koje je EU uvela Kosovu prošle godine.

“Ne odlučuje Kosovo, niti premijer Kosova da li će mere biti ukinute ili ne, to je odluka koju moraju da donesu države članice”, rekao je Stano za Gazetu ekspres.

Stano navodi da se o tom pitanju i dalje vode razgovori između država članica, a spomenuo je i izveštaj šefa diplomatije EU Đuzepea Borelja, u kojem je preporučeno da se te mere uklone.

“Visoki predstavnik je 3. juna izdao saopštenje u ime EU, nakon čega je usledio izveštaj visokog predstavnika o ispunjavanju zahteva EU od strane Kosova. Među državama članicama u Savetu se nastavljaju razgovori o ukidanju mera za Kosovo“, rekao je Stano.

Borelj je, inače, državama članicama EU dostavio izveštaj o merama uvedenim Kosovu u junu ove godine, međutim odluka još nije doneta.

Kurti je juče u Berlinu zatražio od nemačkog kancelara Olafa Šolca da Nemačka podrži ukidanje mera koje je EU uvela Kosovu. U okviru sastanka tokom Samita Berlinskog procesa, ponovo je zatražio i da Kosovo dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Comments

Pročitaj još