• Početna>
  • Vesti>

NVO Aktiv pokrenula kampanju “Prijavite incidente i zaštitite svoja prava”

Foto: NVO Aktiv

NVO Aktiv saopštila je da je pokrenula kampanju „Prijavite incidente i zaštitite svoja prava!“ i tim povodom otvorila telefonsku liniju za prijavu problema, incidenata i ugrožavanja prava na severu Kosova.

Iz NVO Aktiv ocenjuju da incidenti na severu Kosova, u poslednje vreme, postaju sve učestaliji, a nepoverenje građana prema Kosovskoj policiji i institucijama raste kao i to da mnogi stanovnici osećaju nesigurnost i izražavaju zabrinutost zbog brojnih slučajeva koji se svakodnevno dešavaju u njihovim zajednicama.

Pozivaju građane da prijave verbalno, fizičko ili seksulano uznemiravanje žena i devojaka ili bilo kakvo dobacivanje, uvrede ili nepristojno ponašanje.

Takođe, građani mogu prijaviti probleme u saobraćaju – situacije koje su proizašle iz jezičkih barijera ili neadekvatne reakcije policije kao i nepoštovanje Zakona o upotrebi jezika.

Građani mogu prijaviti i slučajeve u kojima smatraju da policija, Policijski inspektorat ili druge institucije nisu postupile pravilno ili transparentno (kršenje jezičkih prava, pristup informacijama od javnog značaja) i neomogućavanje slobode govora i prava na protest.

Iz NVO Aktiv ističu da se mogu prijaviti i incidenti na policijskim punktovima – bilo kakvi sukobi ili nepravilnosti na punktovima sa specijalnim jedinicama policije ili saobraćajne policije kao i problemi sa njihovim odnosom prema građanima i medijima – otežavanje rada novinara ili agresivne reakcije policijskih službenika.

“Ako ste svedoci ili žrtve nasilja, diskriminacije, nezakonitih postupaka ili smatrate da je došlo do
zloupotrebe položaja, povrede zakona ili su Vaša ljudska prava ugrožena, odnosno bilo koje druge
vrste nepravilnosti, prijavite incidente putem naše telefonske linije na broj +381 65 9055305 ili putem emaila na: info@ngoaktiv.org. Vaša prijava je ključna za dokumentovanje svih nepravilnosti, propusta i nepoštovanje zakona, kako bismo zajedno apelovali na međunarodnu zajednicu da osigura poštovanje ustavom i zakonima garantovanih prava nevećinskih zajednica na Kosovu” navode iz NVO Aktiv.

Comments

Pročitaj još