• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjige “Hiljadu lepih prozora” Andrijane Slavić u sredu u Domu kulture Gračanica

Foto: Dom kulture Gračanica

Promocija knjige “Hiljadu lepih prozora” pesnikinje Andrijane Slavić biće održana u sredu (16. oktobar) u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.

O knjizi će govoriti pesnik i izdavač Aca Vidić, recenzent knjige Petar Ninić, književnik Živojin Rakočević, pesnik Žarko Milenković i autorka, saopšteno je iz doma kulture.

Knjiga „Hiljadu slepih prozora“ prva je pesnička zbirka Andrijane Slavić, koja je proglašena za najbolji rukopis na konkursu za prvu knjigu Književne omladine Valjeva 2021. godine. „U poeziji ove knjige uočljivo je odsustvo onoga što se ne može izreći. Ona je u potrazi za istinom, a istina nas nekad slomi, a nekad oslobodi. Da bi lakše podneli dodamo joj malo maslačaka, mladalačkih snova, i vanvremenih ljubavi. Knjiga je podeljena u tri ciklusa: „Imaginacija“, „Nedodirljiv a opipljiv svet“ i „Novo doba“. Podjednako su važna, duboka i izgrađena, jer nas ova mlada pesnikinja vodi kroz svet, kroz putovanje do samog središta njenog bića“, istakla je o knjizi Milica Matijević.

„Izvesna zapitanost o smislu i vremenu, kao lagani oblačak koji propušta sunčevu svetlost, nadvijena je nad poetikom Andrijane Slavić. Taj oblačak je zabrinutost, ali i motiv za dalje promišljanje. Pesnikinja otvara svoju poetsku simfoniju pesmom „Maslačcima u otkosima“, oslikavajući njome svojevrstan krvotok čitave zbirke . Trodelnu strukturu zbirke povezuju načela „doživljaja“ (stvarnosti) i „događaja“ (u stvarnosti), kao dvostruka optika sagledavanja, kao dve ukrštene ose Andrijanine poezije, oko kojih se vrti i vri snaga i vitalnost učestvovanja u misteriji života reflektovana kroz stihove“, istakao je urednik knjige i recenzent Petar Ninić.

Andrijana Slavić je rođena 23. januara 2002. godine u Beogradu. Student je četvrte godine na Kadetri za srpsku književnost i jezik, na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Nagrađivana je za svoje književno stvaralaštvo, između ostalih, nagrađena od Zadužbine „Dositej Obradović“, a potom i na regionalnom konkursu nagrađena je prvom knjigom Književne omladine Valjeva za 2022. godinu.

Osvojila je prvo mesto 2019. godine za učešće na književnoj radionici „Čuvam jezik, lepo pišem“ koja se održava u Domu kulture „Gračanica“. Živi u Lepini, nadomak Gračanice. „Hiljadu slepih prozora“ je njena prva knjiga. Knjigu su zajedno objavili Dom kulture „Gračanica“ i Književna omladina Valjeva.

Comments

Pročitaj još