• Početna>
  • Vesti>

Predstavnice Kancelarije za KiM na OEBS-ovoj konferenciji u Varšavi o nelegalnoj eksproprijaciji na severu

Foto: Kancelarija za KiM

U okviru delegacije Srbije, predvođene Ministarstvom spoljnih poslova, predstavnice Kancelarije za KiM Bojana Anđelković i Branislava Mitrović su, na Konferenciji o ljudskoj dimenziji u Varšavi, ukazale na nelegalnu eksproprijaciju na severu Kosova.

Desetodnevna konferencija posvećena je ljudskim pravima i osnovnim slobodama na području Oebsa, kao i implikacijama aktuelnih događaja i trendova na bezbednost regiona.

Kako je objavljeno na sajtu Kancelarije, u okviru današnje sesije koja se odnosi na Vladavinu prava, Anđelković i Mitrović su “detaljno iznele činjenice vezane za sprovođenje nelegalnih postupaka eksproprijacije nepokretne imovine srpskog naroda, a koje postupke nelegalno i nelegitimno sprovode vlasti u Prištini“.

,,Tom prilikom na jasan i nedvosmislen način, iznele su podatke o nasilju kojem je srpski narod na Kosovu izložen, i na ovaj način, kroz postupke nezakonitih eksproprijacija, koji se sprovode prevashodno u cilju podizanja nelegalnih policijskih baza. Na ovaj način i pred ovim forumom, još jednom je skrenuta pažnja međunarodnim faktorima i prisutnoj svetskoj javnosti na teror kojem je srpski narod na Kosovu svakodnevno izložen“, objavila je Kancelarije za KiM.

Tokom svog izlaganja, Anđelković je istakla da su avgusta 2022. godine institucije u Prištini počele da vrše nelegalne eksproprijacije privatne imovine Srba na severu Kosova i započele radove na zemljištu, bez poštovanja veoma stroge procedure, a da su takva delovanja naišla na snažnu osudu međunarodnih misija.

,,Tek nakon snažnog javnog negodovanja domaćih i međunarodnih aktera, Priština je započela postupak, u pravnom domenu, koji ne dozvoljava retroaktivnost. Tamo su podigli policijske baze, kako bi što brže primenili nasilje nad srpskim civilima. U maju 2023. EU je osudila eksproprijaciju, a u septembru 2023. eksplicitno izjavila da „potezi Kosova – uključujući eksproprijaciju zemljišta na severu Kosova nisu u skladu sa vladavinom prava“.

U saopštenju Kancelarije specijalnog predstavnika EU na Kosovu navodi se da ,,uspostavljanje četiri baze kosovske policije na privatnom i društvenom zemljištu u nekim slučajevima pre pokretanja postupka eksproprijacije izaziva zabrinutost u pogledu imovinskih prava na severu Kosova i vlasti se time moraju pozabaviti na odgovarajući način“.

Nadalje, apeluje na vlasti u Prištini da se, kako je navedeno „strogo pridržavaju zakonskih procedura u eksproprijaciji nepokretne imovine, da učine sve što je u njihovoj moći da obezbede poštovanje odgovarajućih procesa i da se imovinska prava pogođenih vlasnika i nosilaca interesa u potpunosti poštuju“.

“Značajno je to da je ovu odluku prištinski sud u januaru 2024 poništio. Priština je bez problema 30. maja 2024. donela odluku da finalizuje eksproprijaciju preko 100 parcela zemljišta u vlasništvu Srba. Dana 6. juna 2024. godine, u zajedničkoj izjavi, EU, Oebs i Kvinta su izrazili žaljenje zbog ove odluke “ukazujući da je Kosovo prekršilo sopstvene zakone i propise zbog proceduralnih i tehničkih nedostataka tokom procesa eksproprijacije i da je kosovski pravosudni sistem identifikovao slične pravne probleme kod preliminarne odluke o eksproprijaciji, koji još nisu rešeni”, podsetila je Anđelković.

Zaključila je da je režim u Prištini ignorisao međunarodna upozorenja.

,,Procedure nisu poštovane. Odluka suda je izvrgnuta ruglu. Privatna zemlja Srba ostaje protivpravno oduzeta. U Prištini je to uobičajeno”, dodala je.

Konferencija o ljudskoj dimenziji, tačnije Implementacioni sastanak ljudske dimenzije, održava se svakog septembra u Varšavi u organizaciji predsedavajućeg Oebsa i Kancelarije Oebsa za demokratske institucije i ljudska prava (Odihr), i predstavlja glavni sastanak u ljudskoj dimenziji u okviru Oebs, na kome učestvuju kako predstavnici država učesnica, tako i predstavnici civilnog sektora.

Konferencija se ove godine održava u saradnji sa predsedavajućim Oebsa, Maltom, u periodu od 30. septembra do 11. oktobra 2024. godine.

Comments

Pročitaj još