• Početna>
  • Vesti>

Opština Štrpce: Agencija za privatizaciju daje u zakup objekte na teritoriji opštine bez saglasnosti

Foto: Opština Štrpce

Iz Opštine Štrpce saopšteno je da je Kosovska agencija za privatizaciju donela odluku da objavi poziv za davanje u zakup nekoliko objekta na teritoriji opštine Štrpce, koje uključuju objekte ”Gradska kafana” u Štrpcu i hotel ”Breza” na Brezovici, ”Partizanka” i ”Ekspres restoran” u hotelu ”Molika” na Ski-centru.

Opština Štrpce ističe da je odluka Agencije doneta protiv saglasnosti lokalne samouprave i protiv interesa građana ove opštine. U saopštenju preciziraju da odluka dolazi nakon smene direktora Kosovske agencije za privatizaciju, koji je kako se navodi, u prethodnom periodu pismenim putem upoznat sa stavom lokalne samouprave u Štrpcu.

Navodi se da je predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić dopisom 23. jula 2024. godine obavestio generalnog direktora Agencije da se Opština Štrpce protivi procesu privatizacije ili davanja pod zakup nekoliko objekata u sklopu preduzeća ”Ineks”.

Dodaje se da se predsednik opštine Jevtić pozvao na zakonsku odredbu prema Zakonu o lokalnoj samoupravi po kojoj predsednik opštine i Opština imaju pravo na eksproprijaciju nepokrektne imovine koja je od javnog interesa. U saopštenju se ističe da je procedura pokrenuta od strane Opštine u dva navrata, najpre Odlukom Skupštine donete 26. aprila 2013. godine koju je Vlada Kosova odobrila 28. avgusta 2018. godine. Ta odluka nije sprovedena, pa je ponovni zahtev za eskproprijaciju podnet 29. decembra 2021. godine, odmah nakon stupanja na dužnost aktuelnog predsednika opštine Dalibora Jevtića. Sve informacije sa protokolarnim brojevima navedeni su u dopisu od 23. jula 2024. godine, dodaje se.

“Samo na osnovu ovih činjenica Kosovska agencija za privatizaciju prekršila je pravne norme stavljajući javni poziv za davanje u zakup ”Gradsku kafanu” koja se nalazi u samom centru Štrpca. Što se tiče objekta hotela ”Molika”, Agencija nije obavila ni formalno nikakvu procedaralnu obavezu da o tome obavesti Opštinu Štrpce” stoji u saopštenju.

Iz Opštine Štrpce pozivaju Kosovsku agenciju za privatizaciju da otkaže javni poziv.

“Sve ovo vidimo kao još jedan vid političkog i institucioalnog nasilja koju aktuelni režim u Prištini sprovodi protiv interesa građana opštine Štrpce. Predsednik opštine Štrpce od početka svog mandata se bori protiv svih pritisaka Prištine da spreči sva etno-nacionalistička delovanja režima Aljbina Kurtija i ukoliko međunarodna zajednica ne preduzme korake da spreči Kurtija u uzurpaciji života građana Štrpca Opština Štrpce i njeni građani će se drugim mirnim i demokratskim sredstvima boriti protiv sprovođenja ove političke odluke. Pozivamo Kosovsku agenciju za privatizaciju da otkaže pomenuti javni poziv. Takođe pozivamo članove borda ”Ski-centra Brezovica” da se javno izjasne da li su oni dali saglasnost za nakaradnu odluku koju sprovodi Agencija za privatizaciju jer bez saglasnosti pomenutog borda takva odluka nosi dodatnu konotaciju nelegitimne i nelegalne” stoji u saopštenju opštine.

Povodom ove odluke Kosovske agencije za privatizaciju predsednik opštine Dalibor Jevtić pokrenuo je proceduru za održavanje vanredne sednice Skupštine opštine Štrpce.

Comments

Pročitaj još