• Početna>
  • Vesti>

Besplatni preventivni pregledi u nedelju u KBC Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Kontakt Plus

Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica i ove nedelje, 6. oktobra, vršiće besplatne preventivne preglede za sve građane.

Direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica, Zlatan Elek, rekao je da će ovoga puta, građani imati priliku da se konsultuju sa kardiolozima i urolozima, kao i da obave laboratorijske analize, uključujući glikolizirani hemoglobin i tumor markere CEA, CA 19-9, AFP i PSA.

Kao i do sada, za ove preglede nije potrebno doneti uput, ni zdravstvenu knjižicu, a Elek je pozvao sve građane da dođu i provere svoje zdravstveno stanje.

Takođe, naglasio je da će građanima biti dostupna i analiza glikemije, a ako bude više zainteresovanih dodao je da će KBC produžiti satnicu pregleda.

„Ostaćemo i duže. Imamo dovoljan broj kadra koji će odraditi preglede“, izjavio je Elek.

Napomenuo je da besplatni preventivni pregledi dokazuju da Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Vlada Republike Srbije misli na zdravlje svog stanovništva.

„Kliničko-bolnički centar usmerava sve svoje kapacitete ka zdravlju stanovništva i stavlja se na raspolaganje našim sugrađanima. U Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica gotovo da nema liste čekanja ni za jednu hiruršku intervenciju, bez obzira da li se radi o hirurgiji, ortopediji, urologiji, ginekologiji. Eliminisane su i liste čekanja, što se tiče CT pregleda. Idemo u dobrom pravcu što se tiče preventivnih pregleda“, kazao je Elek.

Istakao je da će svi oni građani koji imaju analize koje nisu u fiziološkim granicama biti upućeni kod adekvatnih specijalista ili na dodatnu dijagnostiku.

On je ocenio da je odziv na prethodne akcije bio veoma dobar, ističući važnost preventivnih pregleda u ranoj dijagnostici oboljenja.

U razgovoru o motivaciji mladih da se uključe u preventivne preglede, Elek je naglasio značaj obrazovanja i otvorenost KBC-a za sve sugrađane, dodajući da je centar dostupan 24 časa u nedelji.

„Svakako da i mlađi treba da iskoriste svoju šansu da se prekontrolišu i kod urologa i kod kardiologa, jer znamo da kardiovaskularne bolesti dominiraju danas svuda u svetu, pa je tako i ovde kod nas. Ali mi znamo da živimo u stresogenoj sredini, pa i taj stres utiče na povećan broj ljudi koji su oboleli od kardiovaskularnih oboljenja. Uglavnom, 24 časa u 365 dana je Kliničko-bolnički centar otvoren za sve naše sugrađane, bez obzira na uzrast“, podsetio je.

Na pitanje o nedavnim izjavama kosovskog ministra unutrašnjih poslova u vezi sa zdravstvom, Elek je demantovao bilo kakvu komunikaciju između zdravstvenih sistema, naglašavajući da KBC funkcioniše pod ingerencijom Vlade Republike Srbije.

„Mene, jednostavno, čudi u kojem svojstvu gospodin Svečlja komentariše, kao ministar policije, dešavanja u zdravstvu. Mi znamo da je ministar zdravlja u Republici Srbiji gospodin Zlatibor Lončar. Mi funkcionišemo pod ingerencijom Republike Srbije i odgovaramo za svoj rad Vladi Republike Srbije, ne odgovaramo ministru policije Republike Srbije“, istakao je Elek.

Zaključio je da KBC Kosovska Mitrovica pruža adekvatnu zdravstvenu zaštitu u okviru srpskog sistema i da sadašnja uprava nije komunicirala sa kosovskim zdravstvenim sistemom.

„Uostalom, ako hoćemo to malo da proširimo, i Ahtisarijevim planom i Zajednicom srpskih opština, ingerenciju nad zdravstvenim sistemom preduzima Zajednica srpskih opština, a neće biti smetnji što se tiče finansiranja od strane Republike Srbije. Ja sam barem tako razumeo“, zaključio je Elek.

Na kraju je još jednom pozvao građane da iskoriste priliku i dođu na besplatne preglede koji će biti održani u periodu od 8 do 17 časova.

Comments

Pročitaj još