• Početna>
  • Vesti>

Advokat Vasić: Sud ne bi morao da brine ukoliko Trajkoviću omogući odbranu uz meru kućnog pritvora

Foto: Kim

Slađan Trajković, bivši policajac, koji se tereti za ratni zločin u Vučitrnu, ponovio je na ponovljenom suđenju da nije kriv za delo koje mu se stavlja na teret.

Trajkoviću je, zbog promene u sastavu sudskog veća, suđenje vraćeno na početak. On je pred Osnovnim sudom ponovio da se “nikada nije zamerio nijednom Albancu”. Takođe, kako je kazao, nikada nije ni pomislio da ode sa Kosova. Njegov advokat Dejan A. Vasić je u više navrata u prethodnom postupku tražio da mu se omogući kućni pritvor zbog lošeg zdravstvenog stanja.

“Ja stojim iza reči svog advokata, takođe mogu da vam kažem da sam jedan od omiljenih građana srpske nacionalnosti od strane Albanaca. Oko 200.000 Albanaca me sigurno zna, nikad nisam imao problem, ja sam sa mojom porodicom sedeo u restorane gde sedi po 500 Albanaca, bio sam pozivan za vreme iftara da budem sa porodicom gost. Kada bi se raspitala policija, Tužilaštvo i Osnovni sud, saznali bi da sam 2011. godine spasao Bošnjačku mahalu, da se ne zapali od strane navijača, posle utakmice Turska-Srbija”, istakao je on pred sudom.

Tužilaštvo, međutim, insistira da Trajković ostane u sudskom pritvoru zbog mogućnosti od bekstva. Trajković ističe da nema nameru da beži, te u tom smislu navodi da je “njegova kuća u Kosovskoj Mitrovici opkoljena patrolama” i da je nemoguće da pobegne.

Advokat Slađana Trajkovića, Dejan A. Vasić, kaže da je odbrana danas htela da ukaže sudu na raniju praksu pravosudnih organa, kada su sudovi bili u nadležnosti Euleksa i Unmika.

“A to je da osumnjičenima koji su građani Kosova i ovde žive sa svojim porodicama treba da postoji jedan drugačiji kriterijum prilikom određivanja najteže mere sudskog pritvora”, naveo je advokat Dejan A. Vasić.

Vasić je na ročištu podsetio da je obrazloženje suda, na žalbu da se njegov branjenik brani sa slobode, to da ima dva državljanstva.

“Suđenje je po treći put krenulo ispočetka. Mi smo želeli da ukažemo da je Slađan ovde sa svojom porodicom i da su svi njihovi interesi u Kosovskoj Mitrovici. Sud ne bi morao da ima razloge za brigu ako bi mu dopustio odbranu iz kućnog pritvora, odnosno sa slobode”, dodao je on.

Krivokapić: Glavni svedok nije dobio poziv

Advokatica Jelena Krivokapić je kazala da joj je najveći utisak sa ročišta to da glavni svedok koji Slađana Trajkovića optužuje za teško krivično delo nije primio poziv suda.

“Nije primljen poziv po ko zna koji put. Jedini svedok na kom se zasniva optužnica, stav 1. i jedna vrlo teška optužba, ne dolazi na suđenje već četvrti put. Videli smo ga jednom i više nikada. Ovoga puta je takođe izbegao poziv sa izgovorom da navodno tada neće biti u zemlji”, dodala je ona.

Suzana Trajković: Lažne optužbe

Suzana, supruga Slađana Trajkovića je kazala da se nada da će sudija doneti ispravnu odluku.

“Nadamo se da će ovaj sudija doneti ispravnu odluku, da će dozvoliti Slađanu da se makar brani sa slobode pa neka traje ročište koliko god hoće godina. Ne samo ovde u Prištini, može da bude slučaj i u Tirani ja ću sa svojom decom da idem. Nemamo razloga da se plašimo, Slađan je nevin, mi takođe. Treba da se plaše svedoci jer Bog je jedan. Svi oni što ga lažno optužuju, božija kazna će ih stići kad tad”, kazala je ona.

Sudsko veće je usvojilo zahtev Tužilaštva da se svedoci koji su već dali iskaz pred sudom, slučaju protiv Slađana Trajkovića, ne ispituju u ponovljenom postupku.

Naredna ročišta zakazana su za 26, 29. novembar i 11. decembar u 09.30. časova.

Slađana Trajkovića Specijalno tužilaštvo tereti za navodni ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom u periodu od 1998. do 1999. godine u opštini Vučitrn.

Comments

Pročitaj još