• Početna>
  • Vesti>

Kurti u Njujorku sa O’Brajenom i Lajčakom: Briselski sporazum i Ohridski aneks uslov procesa normalizacije

Foto: Vlada Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je tokom sastanka sa pomoćnikom sekretara za evropske i evroazijske poslove američkog Stejt departmenta Džejmsom O’Brajenom i izaslanikom EU za dijalog Miroslavom  Lajčakom, da je Kosovo posvećeno procesu normalizacije odnosa sa Srbijom u skladu sa principima Briselskog osnovnog sporazuma i Ohridskog aneksa.

U saopštenju kosovske vlade navodi se da je Kurti razgovarao u Njujorku sa O’Brajenom i Lajčakom o najnovijim dešavanjima na Kosovu, pored procesa dijaloga i regionalne saradnje uoči sledećeg samita Berlinskog procesa.

„Premijer Kosova je takođe podvukao svoju posvećenost regionalnoj saradnji na principima ravnopravnog predstavljanja i učešća među zemljama Zapadnog Balkana i ponovio posvećenost i konstruktivno angažovanje u procesu normalizacije između Kosova i Srbije u skladu sa principima Osnovnog sporazuma i njenog aneksa, koji mora u potpunosti da se primeni“, navodi se u saopštenju.

Navodi se i da je Kurti istakao da je Vlada Kosova angažovana na pružanju „kvalitetnih usluga za svoje građane bez razlike i na stvaranju bezbednog okruženja za sve u kojem se poštuju prava građana i zakon Republike“.

Comments

Pročitaj još