• Početna>
  • Vesti>

SL: Poslednja Rašićeva izjava pokušaj da politički profitira, CEFTA sporazum će donositi odluke bez obzira na stav Prištine

Povodom najava da će uskoro doći do ukidanja odluke o zabrani ulaska srpske robe iz centralne Srbije na prostor Kosova, Srpska lista je saopštila da to nije rezultat rada Nenada Rašića, već posledica jasnog upozorenja da će Priština biti isključena iz Berlinskog procesa, a CEFTA sporazum donositi odluke bez obzira na njihov stav.

Srpska lista navodi da bi, “ako je do volje i želje nelegelanog ministra Aljbina Kurtija Nenada Rašića”, Srbi ostali bez ičega, pa čak i svojih imanja, kao što se i desilo “kada je glasao za protiv pravno otimanje zemlje od srpskih domaćina u Leposaviću i Zubinom Potoku“.

„Nenad Rašić je čovek čije je politika štetočinska za srpski narod i srpske interese, te je njegova poslednja izjava u stvari pokušaj da politički profitira u predvorje parlamentarnih izbora, a ne stvarna briga o srpskom narodu. Želja za bolji život srpskog naroda je iščezla ulaskom u Vladu Aljbina Kurtija mimo svih pravila i bez ijednog srpskog glasa“, saopštila je Srpska lista

Rašić za Kim: Blizu smo ukidanju zabrane uvoza srpske robe

Naime, ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Nenad Rašić izjavio je „da smo blizu ukidanju zabrane uvoza srpske robe na Kosovo, ali da ne može da precizira kada će se to desiti“, prenosi Radio KiM.

Rašić je na pitanje novinarke Kim radija o eventualnom ukidanju zabrane odgovorio da je prošle godine postojala „potencijalna nada“ da bi moglo da dođe do ukidanja zabrane uvoza robe iz Srbije.

Naime, on je još u avgustu 2023. rekao da je od premijera Aljbina Kurtija dobio informaciju da će uskoro biti ukinuta odluka o zabrani uvoza srpske robe na Kosovo. Za medije na Kosovu ni tada nije precizirao konkretan datum ukidanja mera, ali je tada rekao da će se to desiti „ubrzo“.

On je na današnjoj konfereciji za medije podsetio da je u junu ove godine zajedno sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, na poziv izaslanika nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuela Zaracina, posetio luku u Hamburgu, kako bi se, kako je tada navedeno u saopštenju iz kabineta premijera, „detaljno ispitao rengenski sistem za skeniranje tereta“ koji funkcioniše u ovoj luci.

„Ako se sećate onog skenera koji je bio predstavljen kao jedna od mera da bi se zaštitili od eventualnog šverca robe. Mi jesmo bili tamo baš iz tog razloga, da bi našli način da uspemo. To se, nažalost, još nije desilo“, kazao je on.

Rašić je dodao da je potrebna „tehnička opremljenost granica“ da bi se sprečio potencijalni šverc robe.

„Bio sam ja u Hamburgu, video sam kako taj sistem radi. Koliko je meni poznato, ostalo je sporno ko će koliko da plati za taj sistem“, kazao je.

On je naveo da razume potrebu za ukidanjem ove zabrane.

„Svi smo mi, pogotovo moja generacija, naučili na neke proizvode (iz Srbije) koji su nezamenljivi. Radimo i dalje na tome, opet ću reći, mislim da smo vrlo blizu“, istakao je Nenad Rašić.

Izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Zaracin, koji je krajem avgusta i početkom septembra boravio na Kosovu, izjavio je da kosovska vlada blokira trgovinsku saradnju, jer nije postignut sporazum o CEFTI.

On je takođe najavio da će Vlada Aljbina Kurtija u narednih mesec dana biti pred izazovom da zadrži status ravnopravnog učesnika u Berlinskom procesu, zbog zabrane plasmana srpske robe na lokalno tržište koja traje, sada već, duže od 15 meseci, Kosovu preti izbacivanje, a ugroženo je i mesto u regionalnom sporazumu za slobodnu trgovinu – CEFTA.

Podsetimo, Vlada Kosova donela je odluku o zabrani uvoza iz Srbije 15. juna 2023. godine.

Comments

Pročitaj još