• Početna>
  • Vesti>

Vučić iz Njujorka posle niza sastanaka: Srbija ozlojeđena zbog rušenja svega dogovorenog u Briselu 2013.

Foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Vučić i Lajčak sastali su se u zgradi Stalne misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama. 

Aleksandar Vučić je izjavio da je specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku preneo koliko je Srbija ozlojeđena i frustrirana zbog rušenja svega dogovorenog i prihvaćenog u Briselu 2013. godine.

“Od policije na severu Kosova i Metohije, ukidanja dinara, zatvaranja Pošte, zabrane uvoza robe… Uvek se izmišljaju razlozi samo sa ciljem da se protera srpski narod sa Kosova i Metohije“, poručio je Vučić u izjavi novinarima u Njujorku.

Istakao je da Srbija nikada neće bežati od dijaloga.

Primetio je da je bio u pravu za ono što je rekao za prtparola EU Petera Stana, koji je, inače, juče na društvenim mrežama u objavi koristio simbol zastave Kosova, čime je praktično prekršio neutralnost EU u pogledu statusa Kosova.

“Ali to je kod njih uobičajeno, jer kada dolaze iz zemalja nepriznavača trude se da se dodvore moćnim zemljama, da budu veći katolici od pape“, dodao je Vučić.

Predsednik Vučić je sinoć, u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN, poručio da Srbija ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom pod okriljem EU i da će se boriti da očuva mir. 

Kasnije u toku dana, Vučić je prisustvovao neformalnom ručku za lidere Zapadnog Balkana koji priređuje visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj, kao i sastanku na visokom nivou o međunarodnoj saradnji na izgradnji veštačke inteligencije u ko-organizaciji Narodne Republike Kine i Republike Zambije.

Predsednik Vučić se pre toga sastao i sa predsednikom “Global afers” Džaredom Koenom.

Vučić: Obrazovne i zdravstvene insistucije Srbije na severu Kosova neće raditi u kosovskom sistemu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas iz Njujorka tvrdnje kosovskog ministra policije da obrazovne i zdravstvene insistucije Srbije na severu Kosova neće nastaviti da funkcionišu po srpskom sistemu, već da će njihova delatnost biti unutar kosovskih zakona i poručio da se tako nešto – neće desiti.

“Neće se to desiti”, poručio je predsednik Vučić pred novinarima u Njujorku.

“Mogu da dođu, da policija zatvori škole i vrtiće, ali ovo drugo – neće se dogoditi. Mi ćemo nastaviti nastavnicima da dajemo plate, radićemo sa našom decom… Ne mislim da će im biti tako lako”, rekao je predsednik Srbije.

On je ukazao da je Priština promenila kurs, pa pošto ne može da zauzme most na Ibru – prebacili su se na nešto drugo.

“Mi imamo naše mere, naše je da to radimo, a uvek ćemo da budemo sa našim narodom i uvek ćemo tako pronalaziti rešenja”, rekao je Vučić.

Comments

Pročitaj još