• Početna>
  • Vesti>

Odloženo ročište trojici uhapšenih za Banjsku, novo 9. oktobra

Foto: Kim

Advokati trojice uhapšenih u slučaju Banjska traili su odlaganje ročišta jer su im dokumenta dostavljena početkom nedelje samo u elektronskom obliku, kao i optužnica koja ima 158 stranica. naveli su da nisu u stanju da branjenicima pruže adekvatnu odbranu. Sudija je uvažio njihov zahtev, uprkos protivljenju tužioca.

Odloženo ročište jednoglasno su zahtevali advokati uhapšenih.

Ljubomir Pantović kaže da je od tužilaštva zahtevao dostavljanje spisa u fizičkom obliku, ali da su spise dobili u elektronskoj formi. I dalje imaju zahtev ka tužilaštvu da se spisi dostave u fizičkom obliku.

Isto je potvrdio i advokat Miloš Delević, navodeći da pojedine fajlove nije mogao da otvori, te da traži dostavljanje spisa u fizičkom obliku kako bi se pripremili za suđenje.

Advokatica Jovana Filipović kaže da je bitno da se spisi dostave i okrivljenima, te da nema uslova sa se postupak nastavi danas.

„U interesu svih da se suđenje brzo završi“

Advokat oštećenih Arijanit Koci kaže da je u interesu svih da se suđenje završi brzo, ali da ukoliko odbrana ima neke zahteve, da ih treba ispuniti kako ne bi došli u situaciju da se suđenje ponovo odlaže. On se slaže se da odbrana treba da dobije spise u fizičkom obliku.

Tužilac Abazi kaže da je tužilaštvo smatralo da dokazi odbrani treba da se dostave elektronski jer sadrže bitne dokaze, među kojima su doktumenti i fotografije. Činjenica je da živimo u vremenu kada je sve dostupno u elektronskom obliku, pa je zabrinjavajuće da odbrana traži da im se spisi dostave fizički, kazao je. On je dodao da ukoliko neke od spisa nisu u mogucnosti da otvore, da eksperti mogu da im pomognu.

Sud smatra da je tužilaštvo izvršilo svoje obaveze u smislu dostavljanja dokaza u slučaju po kojem je podignuta optuznica.

Odloženo ročište trojici uhapšenih u slučaju Banjska (Foto Kim)
Odloženo ročište trojici uhapšenih u slučaju Banjska (Foto Kim)

Advokat Ljubomir Pantović, međutim, smatra da pripremno ročište treba prekinuti i traži odlaganje. Kaže da je poziv za početak postupka dobio u ponedeljak i da mu je tada dostavljena optužnica i spisi u elektronskoj formi. Za dva dana, kaže on, advokati odbrane nisu stigli da se upoznaju sa obimnom optužnicom od 158 stranica i spisima koji kmaju preko hiljadu stranica.

Njegovom branjeniku optužnica još nije dostavljena, te se ne zna za šta se konkretno optužuje.

Advokati odbrane traže više vremena i odloženo ročište

Pantović ponavlja da je ovo kompleksan predmet sa obimnom dokumentima i dokazima, te da mu treba više vremena za konsultacije sa branjenikom o priznanju krivice. Kaže da danas nije u mogućnosti da pruži odbranu svom branjeniku, traži prekid sednice i zakazivanje za neki drugi dan.

I Miloš Delević, advokat uhapšenog Tolića, slaže se sa kolegom Pantovićem. Kaže da za dan i po nije mogao da prouči optužnicu i dokaze. Traži više vremena za pripremu odbrane.

Jovana Filipović koja zastupa Dušana Maksimovića kaže da izjašnjavanje o krivici nije sporno, te da će se on izjasniti da nije kriv, ali da sudski postupak danas ne moze da se nastavi jer odbrana nije upoznata sa spisima koji su dostavljeni elektronskim putem.

Tužilac Abazi smatra neprihvatljivim zahtev odbrane za odlaganje. Ukoliko okrivlejni priznaju krivicu, on se slaže da se odloži sednica i navodi da u suprotnom nema razloga za njeno odlaganje. Kaže da je odbrana imala dovoljno vremena da se upozna sa optužnicom i smatra da njihov zahtev ne treba da bude prihvaćen od strane sudskog veća.

Sudija je najpre zatražio od tužilaštva da spise predmeta dostave okrivljenima na srpskom jeziku, a potom odložio ročiste i doneo rešenje da se ono prekine i da se zakaže za 9. oktobar ove godine u 9.30 časova.

Comments

Pročitaj još