• Početna>
  • Vesti>

Svečlja za RSE: “Sve ilegalne institucije koje rade na Kosovu biće zatvorene; zdravstvo i obrazovanje biće tretirani na specifičan način”

Foto: Radio Mitrovica sever

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjaj Svečlja rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da je će “sve ilegalne institucije koje rade na Kosovu, u jednom ili drugom trenutku, doživeće istu sudbinu kao i one koje su zatvorene”, govoreći o institucijama Republike Srbije. Svečlja je rekao da je to je pitanje operativne pripreme institucija na Kosovu.

Naveo je da je “apsolutno neprihvatljivo” da na teritoriji Kosova, postoje aktivnosti koje su u suprotnosti sa “zakonima i Ustavom Kosova i da se takva praksa se toleriše već dugo”.

Govoeći o obrazovnom i zdravstvenom sistemu, Svečlja je rekao da “prema Ahtisarijevom planu, srpska zajednica u ove dve sfere, preko opštinskih vlasti, ima širu autonomiju”. Naveo je da zdravstvo i školstvo imaju “neka dodatna prava, neke privilegije, koje nismo zainteresovani da diramo, jer su i zakonski regulisane”.

“Stoga ćemo u ovim oblastima biti oprezniji, u smislu pravilnog definisanja njihove delatnosti unutar zakona Kosova” rekao je Svečlja, ali je pojasnio da nije rekao da će nastaviti da funkcionišu po srpskom sistemu.

“Kažem da ove dve službe ili ove dve oblasti imaju specifičnu situaciju i biće tretirane na specifičan način, odvojeno od zatvaranja drugih institucija koje su već u procesu” rekao je Svečlja. .

“Sve ove stvari su predviđene zakonom. Sve što ćemo uraditi je da zahtevamo da se zakoni Kosova striktno primenjuju. Ministarstvo zdravlja već vodi neophodne komunikacije sa zdravstvenim sistemom koji deluje u ovim opštinama. Smatram da je potrebna samo pojačana koordinacija između obe strane, da sve bude u okviru zakona. Isto bi trebalo da se odnosi i na obrazovni sistem” naveo je.

Comments

Pročitaj još