Navršava se godinu dana od sukoba u Banjskoj

Foto: Radio Mitrovica sever

Navršava se godinu dana od sukoba u Banjskoj u kojem su živote izgubili jedan pripadnik Kosovske policije i trojica Srba, pripadnika naoružane grupe sa kojima je policija došla u sukob. Više njih je tog dana ranjeno i uhapšeno.

U noći između 23. i 24. septembra 2023. godine najpre je život izgubio narednik Kosovske policije  Afrim Bunjaku, a potom su u višesatnom sukobu u selu Banjska, ubijena trojica pripadnika naoružane grupe sa kojom se policija sukobila – Stefan Nedeljković iz Zvečana, Bojan Mijailović i Igor Milenković iz Leposavić. Tri lica sa Severa Kosova su odmah uhapšena.

Ubrzo nakon ovog nemilog događaja, odgovornost za ovaj napad preuzeo je Milan Radoičić koji se u tom trenutku nalazio na poziciji potpredsednika.

U prvim danima nakon napada, Kosovska policija sprovela je niz akcija na severu Kosova i zaplenila veću količinu oružja čija vrednost se procenjuje na pola miliona evra

Konfiskovana je vila Milana Radoičića na jezeru Gazivode i kompleks Rajska Banja u Banjskoj koji je dat kosovskom MUP-u na korišćenje.

Kosovsko Specijalno tužilaštvo, podiglo je 11. septembra ove godine optužnicu za Banjsku protiv ukupno 45 lica, načelno sa Milanom Radojičićem.

Za ovaj oružani napad većina njih se tereti za “terorizam“ i teška krivična dela „protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova“. U optužnici se navodi da je grupa imala nameru da, upotrebom nasilja i teškog naoružanja, odvoji sever od ostatka Kosova.

Suđenje povodom ovog slučaja počinje sutra, 25. septembra.

Protiv Radoičića se vodi istraga i pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu zbog sumnje da je, zajedno sa više NN lica, izvršio tri krivična dela – „udruživanje radi vršenja krivičnih dela“, „nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija“ i „teška dela protiv opšte sigurnosti“.

Na nivou kosovskih vlasti, godišnjica od sukoba u Banjskoj, biće obeležena nizom programa.

Prema pisanju Kohe koja se poziva na saopštenje kosovske vlade, program obeležavanja počinje u 09h obilaskom porodice stradalog policajca. U 09:30h, kosovske vlasti odaće poštu na Bunjakovom grobu. Prema saopštenju na koje se Koha poziva, a koje još uvek nije prosleđeno svim redakcijama, ovo obeležavanje se nastavlja u 15 časova „Memorijalnom akademijom u Palati mladosti“.

Na jučerašnjoj sednici vlade u Prištini, odlučeno je da se deonica magistralnog puta Mitrovica – Leposavić, od Balabana do Banjske nazove po Bunjakuu.

Comments

Pročitaj još