• Početna>
  • Vesti>

Kurti u Banjskoj otkrio tablu sa imenom Bunjakua: Zakon mora da bude iznad politike

Foto: Radio Mitrovica sever

Kosovski premijer Aljbin Kurti otkrio je danas u Banjskoj kod Zvečana, tablu sa nazivom ulice Afrima Bunjakua, kosovskog policajca, ubijenog 24. septembra 2023.godine, u sukobu kosovske policije sa grupom Srba.

Kurti je otkrio tablu sa novim imenom ulice koja povezuje Balaban sa samim ulaskom u naselje Banjska.

Tom prilikom, Kurti je izjavio da se danas obeležava godišnjica smrti policajca koji je, kako je istakao “pao dok se borio protiv terorista grupe Milana Radoičića”.

On je izneo uverenje da je Radoičić “bio uvežban u Srbiji i finansiran od strane Beograda”.

“Afrim Bunjaku se ovde borio zajedno sa nasim policajcima i teroristi kad su ubili našeg heroja, nisu mogli da uzmu telo Bunjakua, iako su imali mnogo više naoružanja od naše policije u tom momentu. Ishod je takav da naši policajci nisu dali da teroristi uzmu telo i oni su se borili dok nije stigla specijalna jedinica naše policije” rekao je Kurti u izjavi na srpskom jeziku.

Rekao je i da grupa naoružanih nije imala šansi kada su na lice mesta stigli pripadnici specijalnih jedinica, da su pobegli, a da su “po planinama ostavljali ranjene i ubijene”.

Grupu naoružanih Srba, okarakterisao je kao “ratne plaćenike”.

“Oni su po karakteru bili ratni plaćenici, nisu bile nikakve patriote, milioneri koji su donosili naoružanje na Kosovo tokom cele prosle godine da bi prouzrokovali rat na Kosovu koji bi trajao duže i koji bi se raširio od Banjske i to što nisu uspeli nije dobro samo za državu Kosovo, to je dobro i za Srbe i Albance za sve gradjanie. To je dobro za celu našu regiju” rekao je kosovski premijer.

Kurti je dodao da je policija  u akcijama  krajem septembra i tokom oktobra prošle godine, nakon događaja od 24. septembra, zaplenila 105 različitih tipova naoružanja uglavnom proizvedenih u Čačku i Kragujevcu.

Odgovornost za ove događaje, Kurti u potpunosti svaljuje na Srbiju i napominje da je njena obaveza da preda kosovskim organima Radoičića.

“Srbija je odgovorna i Srbija mora da odgovara. To bi trebalo najpre da se izrazi time sto bi oni predali Milana Radoičića i njegovu bandu našim zvaničnim autoritetima u državi Kosovo. To mi tražimo”. 

Kurti je dodao da ne može neko da ubije policajca, a da onda kako je rekao ode u drugu zemlju i tamo “dobija tendere za javne poslove”.

“Ima tu mnogo kriminalaca koji su slobodni po Srbiji. Oni ne donose dobro nikome. Neki od njih imaju zločuvene nadimke kao Rusi Prki Mrki Mami… Sve su to siledžije kriminalci koji su hteli da prouzrokuju još jedan rat na Kosovu oni nisu uspeli ali bi trebalo da sad idu na sud”.

Istakao je da toj grupi ljudi treba da se sudi na Kosovu, jer “Banjska je na Kosovu, Zvečan je na Kosovu i oni su izvršili teroristički čin na Kosovu”.

Dodao je da je nemoguće u “nezavisnoj i demokratskoj državi kakva je Kosovo” da pojedinac bude jači od države.

“Nema nijednog pojedinca niti grupe koja može da bude jača od države, jer država je zakon. Država je Ustav. Država je red i mir. Država je sigurnost. Mi ne branimo samo teritorijalni integritet i suverenitet naše države. Mi ne branimo samo građane mi branimo naš progres” naveo je Kurti i dodao da BDP na Kosovu u zadnje tri godine, beleži rast od 6,2%.

Upitan da li veruje da će im Srbija, imajući u vidu i međunarodne pritiske, izručiti Radoičića, Kurti je odgovorio da veruje u pravdu, slobodu i demokratiju. Prema njegovo mišljenju najbolja definicija demokratije je da zakon mora biti iznad politike, te da na Kosovu zakon ne sme da bude ispod politike.

Na novinarsko pitabnje, kada će broj specijalaca Kosovske policije na severu da bude smanjen, Kurti je rekao da je tako moralo da bude.

“Kad ne bi bilo specijalne jedinice, bilo bi rata. Vi nemate rat u severnom delu Kosova , zbog toga što pre godinu dana specijalna policija ovde je pobedila terorističku grupu Milana Radoičića. Mi ne uživamo kada vidimo policiju specijalne jedinice po ulicama. Ali, specijalne jedinice su tu da se ne bi desilo nešto najlošije, a to je ubistvo ili policajaca ili građana”.

Kada bude dostignut stepen potpune sigurnosti na Kosovu, dodao je Kurti, tada neće biti specijalaca po ulicama.

Delegacija opštine Zvečan na čelu sa gradonačelnikom Ilirom Pecijem, položila je buket cveća pored table ranije jutros.

Odluku o imenovanju ulice, donela je kosovska vlada na sinoćnoj elektronskoj sednici.

Pored Kurtija, u delegaciji su bili kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja, generalni direktor Kosovske policije Gazmend Hodža, ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići kao i predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca.

Program obeležavanja godišnjice u režiji kosovske vlade počeo je jutros obilaskom porodice stradalog policajca. Kosovske vlasti odale su poštu na Bunjakovom grobu. Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer prisustvovao je toj ceremoniji. On je na svom nalogu na X platformi napisao da počinioci i svi oni koji su bili umešani u taj napad moraju da odgovaraju.

“Danas sam se pridružio Vladi Kosova i diplomatskim kolegama da odamo počast policajcu kosovske policije Afrimu Bunjakuu, koji je na današnji dan pre godinu dana poginuo na dužnosti tokom napada na Banjsku. Sjedinjene Države ponavljaju svoj poziv, i očekujemo, da počinioci i svi oni koji su bili umešani u taj užasan zločin budu u potpunosti odgovorni”, napisao je Hovenijer.

Dvadesetčetvrtog septembra u Banjskoj živote su izgubili jedan pripadnik Kosovske policije i trojica Srba, pripadnika naoružane grupe sa kojima je policija došla u sukob. Više njih je tog dana ranjeno i uhapšeno.

U noći između 23. i 24. septembra 2023. godine najpre je život izgubio narednik Kosovske policije  Afrim Bunjaku, a potom su u višesatnom sukobu u selu Banjska, ubijena trojica pripadnika naoružane grupe sa kojom se policija sukobila – Stefan Nedeljković iz Zvečana, Bojan Mijailović i Igor Milenković iz Leposavić. Tri lica sa Severa Kosova su odmah uhapšena.

Comments

Pročitaj još