• Početna>
  • Vesti>

Vučić u Briselu sa Varheljijem i Fon der Lajen o Kosovu, ekonomiji i evrointegracijama

Foto: Aleksandar Vučić, Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem u Briselu imao dobar i otvoren razgovor o napretku Srbije u procesu pristupnih pregovora i da je istakao da je Srbija spremna za nove korake u pravcu članstva u EU, kao i da je zatražio aktivniji angažman evropskih institucija u zaštiti prava srpskog naroda na Kosovu.

Vučić je naveo da su razgvorali i o sporovođenju Reformske agende i implementaciji evropskog Plana rasta za Zapadni Balkan.

“Ponovio sam da je Srbija, suštiniki i tehnički, spremna za nove korake u pravcu približavanja i članstva u EU, posebno kada je reč o vladavini prava, ekonomskim i društvenim integracijama i zahvalio sam na podršci na tom putu”, napisao je Vučić na svom Instagram nalogu budućnostsrbijeav.

Vučić je rekao da je iskoristio priliku da informiše komesara o zabrinjavajućoj situaciji na Kosovu i zatražio aktivniji angažman evropskih institucija u zaštiti prava srpskog naroda.

“Zahvalio sam komesaru Varheljiju na ličnom zalaganju i doprinosu koji je pružio evropskom putu Srbije tokom mandata na mestu komesara za proširenje i poželeo mu uspeh u novom resoru, za koji je predložen, u sledećem sastavu Evropske komisije”, dodao je predsednik.

Vučić je danas u Briselu učestvovao na radnom ručku koji za lidere sa Zapadnog Balkana organizovala predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Predsednik Srbije je ovaj sastanak ocenio kao važan i dodao da se uskoro, u oktobru ili novembru, može očekivati isplata prve tranše po planu rasta za Zapadni Balkan u iznosu od 112 miliona evra, a da je ukupno planirano da Srbija dobije 1,58 milijardi evra.

On je rekao da se nada da će to biti već krajem oktobra i da je to važno za građane, da osete pomak.

“Naša tranša će biti 112 miliona evra, od toga je 32 miliona evra poklon novac, 80 miliona evra je kredit, pod najboljim mogućim uslovima, ali nije to za nas od suštinskog značaja, već reforme, to je za nas od najvećeg značaja”, rekao je Vučić u Briselu nakon sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

On je naglasio da agenda plana rasta za Zapadni Balkan predviđa 1,58 milijardi evra za Srbiju.

“Računajte da je (od te sume) 380 miliona poklon novac, dakle grantovi, a 1,2 milijarde su ova najpovoljnija pozajmljena sredstva, gde je kamata 0 do 2 odsto na 40 godina. Dakle stvarno kao da je džabe novac”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da su ta sredstva velika i važna, ali da su reforme mnogo značajnije za Srbiju kao i jedinstveno tržište Zapadnog Balkana.

Dodao je da Srbija želi otvoreni Zapadni Balkan, otvaranje granica, slobodan protok robe, ljudi i usluga i da je to osnovni uslov za pristupanje na jedinstveno evropsko tržište.

Govoreći o otvaranju novih klastera, Vučić je rekao da veruje da će biti u decembru i da to zavisi od političkih uslova u pojedinim zemljama.

“Što se tiče klastera i otvaranja, da li će biti u decembru, ja verujem da hoće. Zavisi više od političkih uslova i od nekih drugih stvari, vezano za pojedine zemlje, a ne samo za ljude iz Brisela i one koji su ovde u Briselu ili Evropskoj uniji, a o tome odlučuju. Ali se nadam da je to moguće. Radimo na tome”, rekao je Vučić.

Comments

Pročitaj još