• Početna>
  • Vesti>

Li Ming: Kina se protivi bilo kakvom mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari Srbije

Foto: Tanjug

Kineski ambasador Li Ming izjavio je sinoć da se Kina protivi bilo kakvom mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari Srbije i da je spremna da, zajedno sa Srbijom, očuva međunarodnu pravičnost i pravdu.

“Kina visoko ceni pridržavanje principa jedne Kine od srpske strane, takođe čvrsto podržavamo suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet i nezavisno izabrani razvojni put Srbije, protivimo se bilo kakvim spoljnim silama koje se mešaju u unutrašnje stvari Srbije i spremni smo da zajedno sa Srbijom očuvamo međunarodnu pravičnost i pravdu”, rekao je ambasador.

Li Ming je naglasio da je kineska strana u budućnosti spremna da sa Srbijom ruku pod ruku i rame uz rame, deleći i dobro i zlo, nastavi da gradi kinesko-srpske odnose u novoj eri, kao primer odnosa među zemljama.

“Osnovni razlog zašto je saradnja Kine i Srbije postigla plodne rezultate je strateško vođenje dvojice šefova država, a dve strane uspostavile su duboko političko međusobno poverenje”, rekao je ambasador.

Ambasador je ocenio da je nacionalna snaga Srbije poslednjih godina, pod rukovodstvom predsednika Vučića, značajno povećana i da se život ljudi neprekidno poboljšava.

“Kina i Srbija rade zajedno na izgradnji ‘Pojasa i puta’ dopunjujući međusobne prednosti u procesu ka modernizaciji i postignuti su plodni rezultati”, rekao je Li Ming.

Ambasador je podsetio da je prošle godine preuzeo dužnost i srpskim prijateljima rekao da je perspektiva saradnje između Kine i Srbije “šira od mora i viša od neba” i nagalsio da danas još čvršće veruje u to.

Ambasador Li Ming je podsetio da Srbija i Kina dele slične nacionalne karaktere: “volimo nezavisnost i slobodu, ne plašimo se moći i potiskivanja i žudimo za prosperitetom i razvojem”.

“Naše dve zemlje su prirodni i istinski dobri prijatelji i partneri”, rekao je Li Ming i dodao da je čelično prijateljstvo Kine i Srbije, koje postaje jače tokom vremena, dalo primer u međunarodnoj zajednici.

Podsetio je da je u oktobru 2023. godine, predsednik Vučić u Kini učestvovao na Trećem forum za međunarodnu saradnju “Pojas i put”, a da je u maju predsednik Si boravio u državnoj poseti Srbiji, i da su dvojica šefova država objavila izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri. Dodao je da postoji široka perspektiva za njenu izgradnju.

“Kineska modernizacija donosi šanse drugim zemljama u svetu”, naglasio je ambasador Li Ming i podsetio da Kina ima veoma veliko tržište sa populacijom od preko 1,4 milijarde i jedina je zemlja na svetu koja ima sve industrijske kategorije.

Posebno je zahvalio predsedniku Vučiću na snažnoj podršci kinesko-srpskim odnosima, kao i svim prijateljima koji ih dugo prate i podržavaju, a svečanost je iskoristio da uputi čestitke povodom Nacionalnog dana Kine i tradiconalnog Festivala sredine jeseni narodima daleko u Kini i kineskoj dijaspori u Srbiji.

Svečanost su između ostalog uveličali i kineski studenti koji studiraju u Beogradu izvođenjem pesme Tamo daleko.

Prijemu su prisustvovali i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednica parlamenta Ana Brnabić, potpredsednici vlade, ministri, predstavnici diplomatskog kora, među kojima su bili i ambadori Nemačke, Rusije, Ukrajine, Egipta, SAD.

Prijem koji je počeo intoniranjem himni Srbije i Kine, organizovan je u znak sećanja na 1. oktobar 1949. godine kada je sa Tjenanmena – Trga nebeskog mira Mao Cetung pročitao proglas kojim je osnovana NR Kina, a čime je, prema rečima predsednika Si Đinpinga okončan period stogodišnjeg ponižavanja kineskog naroda i udaren temelj moćne države kakva je Kina danas.

Comments

Pročitaj još