Vučić: Nikada nismo imali stvarni dijalog

Foto: Screenshot TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom jučerašnjeg odbijanja Prištine u Briselu da učestvuje u trilateralnim razgovorima da prištinska strana nikada nije želela stvarni dijalog i da ne misli da se po tom pitanju očekuju bolji dani.

“Mi se nikada nismo ni rukovali. Dakle, mi nikada nismo imali stvarni dijalog i stvarni razgovor. Nisu ga želeli, pokušavali su trikovima na sve moguće načine da uvek okrive Beograd za nešto što se loše događa na terenu”, rekao je Vučić za TV Pink.

On je primetio da je ponovo intenzivirana najava otvaranja mosta na Ibru u Mitrovici i dodao da ostaje da se vidi hoće li Nato po tom pitanju održati reč.

“Neće to biti jednostavno i da vidimo hoće li Kfor, odnosno NATO, da drži svoju reč koju su i nama dali, a ja želim da verujem da hoće i da neće dozvoliti otvaranje tog mosta bez dijaloga i bez dogovora sa Srbima”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da prijatelji Srbije u svetu, poput Kine i Rusije, kao i zapadni partneri, nisu imali primedbe na mere koje je doneo Beograd kako bi pomogao Srbima na Kosovu i Metohiji, i da su ocenili da je važno govoriti o povratku u dijalog i rezultatima dijaloga.

“Mi kroz ono što je naša politika ‘status quo ante’, ne tražimo ništa više od onoga što već nije dogovoreno”, napomenuo je Vučić.

Vučić: U Njujorku ću govoriti pre svega o KiM

Predsednik je najavio da mu predstoji put u Njujork, gde će na Generalnoj skupštini UN pre svega govoriti o KiM, kao i o dvostrukim standardima međunarodne zajednice.

“Očekujem put u Njujork gde ću govoriti pre svega o Kosovu i Metohiji, argumentovano i ozbiljno. Dobili smo jedan od najboljih slotova, u prvom delu u debati. Uvek, po pravilu, govori brazilski predsednik prvi, američki predsednik drugi. Ali u tom prvom delu, prepodnevnom delu prvog dana, govoriću ja kao predsednik Srbije. Tako da imamo dobro vreme kada će biti nešto slušanije nego obično, iako ljudi naknadno slušaju sve to što je neko izgovorio”, naveo je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će sutra u Briselu učestvovati na sastanku lidera iz regiona i da će to biti važan skup, na kome će biti reči o problemima, ali da očekuje korektan razgovor. Najavio je da će ceo javni sektor dobiti povećanje plata za osam odsto, dok će povećanje za prosvetare, uključujući i predškolsko, biti 12 odsto.

Predsednik Vučić rekao je za TV Pink da će sutra učestvovati na radnom ručku koji za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Comments

Pročitaj još