• Početna>
  • Vesti>

Trening ”Fizička bezbednost i mentalno zdravlje novinara”: Odgovornost prema profesiji, ali pre svega prema sebi

Foto: Radio Mitrovica sever

Trening ”Fizička bezbednost i mentalno zdravlje novinara” održan u Severnoj Mitrovici, okupio je danas petnaestak novinara i medijskih radnika, zainteresovanih da podignu nivo sopstvene bezbednosti ali i psihičkog stanja na viši nivo.  

Sam trening, koji je organizovao Radio Mitrovica sever, uz podršku švedskog Fojo Instituta za medije, bio je podeljen u dva zasebna segmenta. Svi polaznici treninga dolaze iz lokanih medija i imaju iskustvo izveštavanja iz brojnih kriznih situacija – počev od 17. marta  2004. do majskih dešavanja iz 2023. godine.

O fizčkoj bezbednosti, pravilnom postupanju novinara tokom kriznih situacija – sukoba ili demonstracija, proceni rizika  i ponašanju medijskih radnika koje će im obezbediti najviši mogući stepen sigurnost u datom trenutku, govorio je Srđan Simonović iz NVO “Humani centar Mitrovica”.

Simonović primećuje da novinari koji su prisustvovali ovom treningu, imaju neverovatno iskustvo  koje drugi novinari u nekim drugim delovima regiona nemaju.

“Njihovo iskustvo je tako veliko, da iako možda nisu znali  da nabroje sva pravila ponašanja, prilično sam siguran da ih se pridržavaju. Njih je iskustvo navelo da budu veoma oprezni i bezbednosno pismeni, što podrazumeva da se pripremaju za događaje koji potencijano, mogu da budu bezbednosno izazovni” ocenjuje Simonović.

Glavne preporuke za medijske radnike tokom izveštavanja iz kriznih situacija bi bile dobro planiranje, razmatranje predvidivih potencijalnih rizika tj. bezbednosnih pretnji, kretanje u grupi ili makar udvoje, nošenje propisanih obeležja, budnost na terenu i svesnost o okruženju u kome se nalaze.

“I ja bih preporučio da imaju neku vrstu kočnice., da ih posao ne ponese već da uvek negde u glavi imaju  ideju o svojoj bezbednosti. Često se dešava da zarad dobre priče, naši novinari zaborave na svoju ličnu bezbednost, te iz nekih takvih događaja izlaze povređeni ili sa nekim negativnim iskustvima” dodaje Simonović.

U drugom delu treninga posvećenom mentalnom zdravlju, na tehnikama savladavanja stresa, kao neizostavnog elementa profesija vezanih za medije, sa polaznicima je radila psiholog prof. dr Biljana Jaredić.

Novinari su imali priiku da ovladaju korisnim veštinama savladavanja anksioznih napada, a kroz vežbe su učili kako da se na pravilan način oslobode negativnih misli i svih pratećih nepoželjnih produkata svog posla. Neki od njih su izloženost kritikama javnosti koja često nije nimalo naklonjena kritičkom promišljanju, pretnje, visok stepen odgovornosti za objavljen sadržaj,  napetost zbog zadatih rokova koji se postavjaju na dnevnom nivou, borba sa sobom za objektivnost i onda kada vrlo lično proživljavamo situaciju.

Sve su to faktori koji novinare stavljaju u sam vrh stresogenih profesija, rame uz rame sa hirurzima, specijalcima, policajcima, menadžerima, kaže Jaredić.

“Novinari su svesni da njihov posao spade u visoko-stresogene profesije, ali mi je drago da su svi izjavii da je to posao koji bi oni bez obzira na stres i izazove koje sa sobom nosi, uvek radili, što ipak govori o nekim dobrim aspektima mentalnog  zdravlja” kaže psiholog.

Ona upozorava  da ako nema borbe protiv stresa, ako se novinar ili medijski radnik sa njim ne nosi kako bi trebalo, on može da razvije niz drugih simptoma, poput anksioznosti i depresije.

“Važno je da nauče da prepoznaju koji su to okidači sa kojima mogu da se bore, a sa kojima nema borbe. Takođe, koje su to životne situacije  koje su za njih ugrožavajuće i iz kojih bi trebalo da pobegnu, a ne da nastave da se bore. To je jako bitan mehanizam” poručuje Jaredić.

Podatak koji je iznet na današnjem treningu, a koji proishodi iz nekih istraživanja, govori da i do 95% novinara smatra da je u stanju kontinuiranog stresa, što dugoročno ugrožava njihovo mentalno, ali I fizičko zdravlje.

Novinar nikada ne bi trebalo da izgubi iz vida odgovornost prema javnosti koju informiše, ali pre svega odgovornost prema ličnoj bezbednosti i sopstvenom mentalnom zdravlju, poručuju treneri.

Trening je održan u Centru građanske energije (CEC) u Severnoj Mitrovici.

Comments

Pročitaj još