Uslovna i novčana kazna za Miletića iz Zvečana

Foto: Kim

Slobodan Miletić iz Zvečana, optužen za učestvovanje u neredima ispred opštine Zvečan 29. maja 2023. godine, osuđen je u Osnovnom sudu u Prištini na uslovnu kaznu od četiri godine i novčanu kaznu od 9.500 evra.

Optužbe se odnose na incident u Zvečanu 29. maja prošle godine, kada je došlo do sukoba između pripadnika Kfora i Srba. Srbi su se okupili na protestu zbog upada policije u zgradu opštine i zauzimanja ove institucije od strane albanskog gradonačelnika Iljira Pecija, koji je izabran protiv volje većinskog srpskog stanovništva.

Miletić je na početku bio optužen za četiri krivična dela: udruživanje protiv ustavne delatnosti, dovođenje u opasnost lica pod međunarodnom zaštitom, napad na službeno lice i učešće na skupu na kojem se vrši krivično delo i huliganstvo. Miletić je priznao krivicu pred sudom.

Državni tužilac je predložio da Miletić odgovara samo za dela napada na službeno lice i učešće na skupu na kome je izvršeno krivično delo i huliganstvo. Za prvo delo, odnosno napad na službeno lice, predložena je uslovna kazna od četiri godine. Što se tiče krivičnog dela učešće u grupi koja čini krivično delo i huliganizam, predložena je kazna zatvora od 6 meseci, koja je zamenjena novčanom.

Miletić je uhapšen 10. maja 2024. godine na prelazu Jarinje.

Comments

Pročitaj još