• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Zbog navodnih ratnih zločina, u Istoku priveden osamdesetogodišnji Tomislav Pantić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za KiM saopštila je da je danas u opštini Istok, Kosovska policija privela osamdesetogodišnjeg Tomislava Pantića, zbog sumnje da je počinio navodni ratni zločin.

Iz Kancelarije i ovo privođenje vide kao odraz namere kosovskog premijera Aljbina KUrtija da, Kosovo etnički očisti od Srba.

“Pantić koji je u devetoj deceniji života je uhapšen pod sumnjom da je odgovoran za navodni ratni zločin, iako je u prošlosti često neometano odlazio iz centralne Srbije, gde je proteklih godina živeo, da obilazi svoje imanje u Metohiji” napominju iz Kancelarije.

“Po mnogo puta primenjenom scenariju, za kojim prištinski organi obično posežu kada nekom Srbinu treba da se otme imovina, Pantić je praktično kidnapovan od strane takozvane kosovske policije i odveden u Prištinu, iako je u poodmaklim godinama” dodaje se u saopštenju.

Iz Kancelarije podsećaju na evidenciju po kojoj je od 2021. arbitrarno, bez osnova, na Kosovu i Metohiji uhapšena 71 osoba srpske nacionalnosti, što se prema daljem tekstu, “vrši u okviru kampanje zastrašivanja sa ciljem da se čitave porodice primoraju na iseljavanje iz naše južne pokrajine ili da se obeshrabre u želji da se vrate na svoja imanja”.

U saopštenju, Kancelarija iznosi stav da se “pod maskom uspostavljanja navodne vladavine zakona”, na Kosovu vrši “beskrupulozno etničko čišćenje”, te da su potezi Prištine, samo u proteklih godinu dana, rezultirali iseljavanjem najmanje 15% srpskog stanovništva.

“Nema dana a da Kurtijeva policija ne prebije ili neosnovano uhapsi nekog Srbina, i to se odvija pred očima nezainteresovane međunarodne zajednice čija se reakcija, kada reakcije uopšte ima, svodi na blaga saopštenja osude” navedeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije ističu da su srpskom narodu na Kosovu uskraćeni elementarni uslovi za opstanak, i najavljuju da će Srbija u predstojećem periodu “odlučnije nego ikad posegnuti za svim političkim i diplomatskim sredstvima kako bi zločin nad srpskim narodom bio sprečen”.

Comments

Pročitaj još