• Početna>
  • Vesti>

Pavković: Lajčak popustio pod pritiskom Prištine, Beogradu vezane ruke

Foto: Kosovo online

Miloš Pavković iz Centra za evropske politike ocenio je da je evropski predstavnik Miroslav Lajčak, koji je u Prištini najavio novu rundu dijaloga, da je to što Lajčak trenutno čini “gašenje požara” konstantnih kriza i jednostranih poteza Prištine i da je poseta vrlo limitirana u smislu rezultata.

“Samoopredeljenje i Aljbin Kurti su uveliko u kampanji i oni se ovim jednostranim potezima obraćaju svom biračkom telu, koje je populističko i ekstremno desničarsko, i ovakvim potezima koji idu na štetu Srba i srpske zajednice, oni se zapravo dodvoravaju svom biračkom telu”, objašnjava Pavković.

Povodom poruke Lajčaka da most na Ibru treba da bude otvoren, ali da Priština o tome treba da se dogovori sa svojim partnerima, dok je raniji stav EU bio da to treba da bude deo dijaloga, Pavković kaže da je ta promena došla kao iznenađenje za Beograd.

“Čini mi se da je Lajčak tu popustio pod pritiskom Prištine, koja je i pre toga bila nezadovoljna radom Lajčaka. Dosta su kritikovali njegov rad i optuživali ga da je subjektivan prema Srbiji, da nije neutralan akter. Čini mi se da je pod tim pritiskom popustio i da je dao izjavu da zapravo otvaranje mosta treba da bude rezultat dogovora sa međunarodnom zajednicom i time je to de fakto izmestio iz Briselskog dijaloga”, smatra Pavković.

Što se tiče blokade institucija, Pavković ocenjuje da je blokada institucija jedan eufemizam i da su institucije zapravo zatvorene.

“Policija je ušla, nalepila table novih institucija, oduzeli su im dokumenta, pečate i tako dalje, tako da to nije privremena blokada, to je trajno zatvaranje srpskih institucija na severu Kosova i Metohije, koje se direktno odražava na kvalitet života, ne samo Srba, već svih zajednica koje žive na severu Kosova i Metohije”, ocenjuje Pavković.

Prema njegovoj oceni, Beogradu su vezane ruke, pošto nema konkretno mogućnost reakcije na terenu, a da to ne bude protumačeno kao neka velika eskalacija.

“Samim tim, Beograd jedino može da se obraća međunarodnim misijama koje se nalaze trenutno u Prištini”, ocenjuje Pavković.

Comments

Pročitaj još