• Početna>
  • Vesti>

Završena 28. Kulturna manifestacija “Sokolica”; Povelja Svetog Luke uručena Emiliji Jordanov Todorović

Foto: Radio Mitrovica sever

Izložbom radova  nastalih u okviru likovne kolonije i uručenjem Povelje i statue Svetog Luke, sinoć je u Zvečanu završena 28. Kulturna manifestacija „Sokolica 2024“.

Slikarka iz Lebana Emilija Jordanov Todorović, ovogodišnji je dobitnik ovog priznanja koje se dodeljuje u oblasti likovnih umetnosti.

Odluku o ovogodišnjem laureatu, doneo je umetnički savet u kome su bili Jelena Nikić, Miomir Miša  Reljić, Irina Černjavski Šantrić, Željan Pavić, Jelena Badnjevac i Filip Baldini.

U obrazloženju saveta se navodi da se Emilija Jordanov Todorović, tokom višegodišnjeg učestvovanja na koloniji „Sokolica“ istakla svojim umetničkim radom, ali i ljudskim osobinama i napominje da Emilija traga za vlastitom slobodom, kroz zreo dečji likovni izraz.

„Svojim likovnim izražavanjem,ona temelji crtež. Upravo to je temelj kojim dete započinje svoj likovni govor. To je njegov jezik, urođena dečja sposobnost izražavanja i doživljaja. Sredstvo je komunikacije, sa samim sobom. Ono tako iznosi svoj unutrašnji svet i upravo na taj način, Emilija pokušava da zadrži dete u sebi”kaže se u obrazloženju koje je pročitao Željan Pavić, slikar iz Rijeke.

Jordanov Todorović je rođena u Leskovcu. Studije slikarstva je završila u Prištini. Imala više samostalnih izložbi u Beogradu, Prokuplju, Nišu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije. Živi u Lebanu i radi u Domu kulture kao urednik likovnog programa.

Dobitnica priznanja je zahvalila organizatorima što su prepoznali njen rad i naglasila da je ono posebno jer ga dodeljuju kolege.

„Na koloniji sam od 2018. i svaki put sa nestrpljenjem čekam da dođem, kao i moje kolege. Evo, već sada sa nestrpljenjem čekamo sledeću, jer nekako je posebna atmosfera ovde kod vas. Svi smo presrećni što smo tu. Za mene, ovo ima neki poseban emotivni značaj. Vezana sam za Kosovo, diplomirala sam na Kosovu. Hvala vam od srca“, rekla je Jordan Todorović.

Selektor ovogodišnje kolonije Irina Černjavski Šantrić kaže da su svi učesnici svojevrsni selektori kolonije, a da se ona Zvečanu uvek rado vraća, jer je to njena duhovna kuća.

„Ova selekcija, je ove godine u potpunosti ispunila očekivanja ne samo domaćina, već i šire javnosti i rekla bih da je svako od kolega dao maksimum, pa i više od toga su se potrudili zato što dolaze ovde. Jedna emotivna fusnota: Svako ko ovde dođe, poželi da se vrati“ poručila je Černjavski Šantrić.

Direktor KUD Zvečan Jelena Nikić je u ime organizatora zahvalila svim likovnim i literarnim stvaraocima koji su ove godine dali svoj doprinos očuvanju kvaliteta ali i kontinuiteta ove manifestacije i dodala da je dan rastanka uvek posebno tužan.  

U okviru ovogodišnje „Sokolice“ održana je i Dečja likovna kolonija, a radovi nastali na njoj, takođe su sinoć izloženi u Plesnoj Sali Doma kulture.

U okviru književnog programa ove kulturne manifestacije, održani su Pesnički susreti na kojima je učestvovalo dvadesetak pesnika iz zemlji i regiona. Promivisana je i posthumno objavljena zbirka pesama zvečanskog pesnika Nemanje Radovanovića.  Literarno priznanje „Pesničko uspenije“, ove godine uručeno je književniku i novinaru Živojinu Rakočeviću.

Organizator 28. Kulturne manifestacije „Sokolica“ je KUD Zvečan, uz pomoć RHMK Trepča i Srednje škole Zvečan.

Comments

Pročitaj još