• Početna>
  • Vesti>

Akcija Kosovske policije u objektima institucija Republike Srbije na severu Kosova

Foto: Radio Mitrovica sever

Kosovska policija je danas sprovela akciju, u sve četiri opštine u objektima privremenih opštinskih organa na severu Kosova, potvrdio je za Radio Mitrovica sever Zamenik komandira kosovske policije sever Veton Eljšani.

“Policija vrši akcije u kancelarijama privremenih opštinskih organa u Severnoj Mitrovici na dve lokacije, kod autobuske stanice i na ulazu u Bošnjačku mahalu u zgradi Kancelarije za KiM, u jednom objektu u Zvečanu, jednom u Leposaviću i jednom u Zubinom Potoku”, rekao je Eljšani.

Policija, prema rečima Eljšanija sprovodi akciju i u objektu bolničke kotlarnice i vešeraja. Kako je rekao ovaj slučaj je zaseban, nema veze sa” paralelnim strukturama” i akcija se sprovodi “zbog ranijih dojava o eventualnom skrivanju oružja ili sličnog”, kaže Eljšani.

U severnom delu Mitrovice vidno je pojačano prisustvo pripadnika specijalne Kosovske policije.Patrole su na svim vaznijim raskrsnicama u gradu.

U blizini zgrade privremenog organa u Severnoj Mitrovici su prošli i pripadnici EULEX-a, koji su se sa prpadnicima italijanskog KFOR-a, kratko zadržali u razgovoru sa pripadnicima specijalnih jedinica kosovske policije.

Takođe sepripadnici EULEX-a nalaze i u blizini zgrade Kancelarije za KiM.

Kosovska policija je, iz kancelarija Kosovsko- mitrovačkog upravnog okruga, gde se nalaze i prostorije Kancelarije za KiM, kako javlja reporter Radija Mitrovica sever, iznela računarsku opremu i dokumentaciju.

Kosovska policija je iz zgrade Privremenog opštinskog organa u Mitrovici iznela dokumentaciju, materijal i računare, a sa zgrade opštine je skinuta tabla sa natpisom srpske institucije, prenosi reporter Radija Mitrovica sever sa terena.

Akcija kosovske policije je u sve četiri opštine započela je u 17 časova, uz veći broj policijskih pripadnika.

Istovremeno i sinhronizovano policija je akciju sprovela i na teritoriji opštine Zvečan, gde je zatvorila prostorije JKP”Zvečan” takođe uz prisustvo kosovske policije.

U ulici Karađorđevoj nalaze se takođe patrole specijalnih jedinica kosovske policije.

U međuvremenu, reporter Radija Mitrovica sever javio nam je sa lica mesta, da je sa zgrade Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, policija skinula zastavu Republike Srbije. Predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević zatražio je da mu predaju zastavu.

Od policije je dobio negativan odgovor uz obrazloženje da to ne mogu da učine jer im je potrebna kao “dokazni materijal”.

Kosovska policija je u međuvremenu izdala saopštenje na tri jezika

„Policija Kosova, na osnovu zahteva Ministarstva administracije lokalne samouprave, u saradnji i koordinaciji sa relevantnim institucijama Kosova i pravosudnim organima, sprovodi policijsku akciju u četiri opštine na severu Kosova. Cilj policijske akcije je uspostavljanje reda i zakonitosti i prekid aktivnosti u pet objekata koji su korišćeni kao nelegalne opštine, a koje su u suprotnosti sa ustavnim pravnim poretkom. Policijska akcija je u toku, a o dodatnim informacijama bićete obavešteni po završetku akcije“, stoji u saopštenju.

Održana konferencija za novinare Srpske liste

“Specijalne jedinice kosovske policije upale su u gotovo sve objekte RS na severu Kosova i Metohije.”, saopštio je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici, predsednik Srpske liste Zlatan Elek.

“Specijalci su upali u privremene organe Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića, u sportsku halu u Z.Potoku, u PIO Fond u severnom delu Kosovske Mitrovice, zatim u prostorije Kancelarije za KiM, u prostorije kosovsko-mitrovačkog okruga kao i u prostorije JKP”Zvečan”.

Najgnusniji upad desio se u KBC-u u Kosovskoj Mitrovici, gde su ponovo pretresane iste prostorije kao i prošli put, prostorije vešeraja i kotlarnice, bez ikakve najave i pored sve naše konstruktivosti da želimo da sve prostorije otključamo i prikažemo nadleženim organima. Nažalost za to nismo imali razumevanja, a i ovoga, kao i mnogo puta do sada videli smo da nema pripadnika ni EULEKS-a ni KFOR-a ni kao druge ni kao treće linije, već da je ovo sinhrona akcija sa međunarodnim faktorima.

Danas se jasno videlo da Kurti ne želi Srbe na severu Kosova, ovo je danas još jedan pokušaj etničkog čišćenja Srba sa teritorije Kosova i Metohije. Ja moram da naglasim da nije reč o nikakvim paralelnim institucijama, to su institucije RS, koje su okosnica za formiranje zajednice srpskih opština, po briselskom sporazumu iz 2013. i 2015. godine i ništa više od toga. Kurti je pokazao da ne zeli ni institucije ni zajednicu srpskih opština a uujedno da ne želi ni Srbe na Kosovu i Metohiji, narošito ne Srbe sa severa KiM. Značaj tih institucija ogleda se u tome da se preko njih isplaćuju plate i penzije i socijalna davanja za desetine hiljada naših sugrađana. Tu su Srbi, Aškalije, Egipćani, a među njima ima i Albanaca koji primaju penzije i socijalna davanja. “Srbi su ovde nepoželjni”, sada je postalo kristalno jasno”, rekao je Elek.

“Kurti ovo ne radi sam već za ovo ima , sada smo gotovo sigurni, sagovornike iz zemalja kvinte i iz svih zapadnoevropskih zemalja koji ga podržavaju u etničkom čišćenju i mi ih doživljavamo kao direktne saučesnike u čiščenju srskog naroda sa prostora KiM.

To su instutucije koje su od suštinskog značaja za život Srba na KiM, iz prostog razloga jer u njima radi na hiljade građana sa severa KiM. Ovim gestom smo priterani uz zid i prinuđeni na konsultacije i određene akcije u vidu građanskog otpora i niza drugih akcija koje će biti sprovedeno posle sastanaka sa predsednicima privremenih organa”, na kraju je završio svoje obraćanje na kratkoj konferenciji za novinare.

Nakon Eleka novinarima se obratio potpredsednik Srpske liste Dragiša Milović koji je poručio je da se Srbi i pored svega što Priština čini, neće seliti sa Kosova, ali da traže odgovor od međunarodnih predstavnika – da li oni podržavaju akcije Aljbina Kurtija i da li su postali saučesnici u etničkom čišćenju Srba.

Traže, dodao je, i pomoć od države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

„Mi se nalazimo u svojoj zemlji, na svojim imanjima, u svojim kućama, i nećemo se seliti. Jesmo zabrinuti, ali nećemo se seliti, jer moramo istrajati da bi naša deca imala perspektivu ona ovim prostorima“, rekao je Milović.

On je ukazao da se sve jednostrane akcije Prištine odvijaju u trenutku kada su najviši službenici bezbednosnih struktura sa Zapada prisutni u regionu, podsetivši na posetu direktora CIA, admirala NATO-a.

„I pored svih upozorenja da se ne sme podgrevati atmosfera na severu, Kurti upravo to radi“, naglasio je Milović.

Zato će, najavio je, zatražiti sastanak sa Kforom, Euleksom, Unmikom, ambasadorima Kvinte, kako bi im, kaže, rekli da li oni podržavaju Kurtijeve akcije i da li su saučesnici u etničkom čišćenju.

Comments

Pročitaj još