• Početna>
  • Vesti>

Pošta Kosova otvorila poslovnu jedinicu u Severnoj Mitrovici

Foto: Radio Mitrovica sever

Poslovna jedinica Pošte Kosova otvorena je jutros u severnom delu Kosovske Mitrovice u šetališnoj zoni.

Otvaranju su prisustvovali kosovski ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići i ministarka privrede Artane Rizvanolli. Medijima su se obratili na albanskom nakon što su obišli poslovnicu u na severu.

„Pre svega hvala svima što su došli da prisustvuju otvaranju poštanske jedinice Pošte Kosova. Pošta Kosova ima nameru da pruži sve poštanske usluge svima u svim delovima Kosova i ova tačka je deveta tačka koju smo obavili na severu Kosova”, rekla je ministarka kosovske privrede.

Na pitanje novinara koja je svrha poštanskog saobraćaja na severu Kosova ako ga srpsko stanovništvo ne može koristiti „nemoguće je poslati pismo iz Mitrovice za Beograd“, ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići je rekao da je “veoma važno što je otvorena ova poslovnica ovde danas i građani Severne Mitrovice sada imaju priliku da se obrate ovoj kancelariji i završe sve usluge koje nudi ova kancelarija. Imate usluge pošte i usluge telekoma“.

Na insistiranje novinara da poštanski saobraćaj sa Srbijom ne funkcioniše i da to neće koristiti građanima na severu predstavnici vlasti Kosova su rekli da “može naravno” i da će ” u međuvremenu urediti da funkcioniše poštanski saobraćaj između pošte Kosova i pošte Srbije. Trenutno razmena postoji, mi to nazivamo tranzitni poštanski saobraćaj preko Skoplja, a planiramo da otvorimo direktnu razmenu sa Srbijom”.

Eljbert Krasnići je na opasku novinara da pisma putuju preko Skoplja rekao „da nije važno kako putuje, važno je da stigne“.

Događaj je obezbeđivala kosovska policija, a sve vreme otvaranja aktivisti i predstavnici Srpske demokratije su negodovali i pištaljkama iskazivali nezadovoljstvo.

Milica Andrić Rakić, aktivistkinja u svojstvu građanke jutros je takođe negodovala zbog otvaranja kosovske pošte.

“Za mene ovo nije zaista akt protiv otvaranja pošte, iako mislim da to jeste dosta besmisleno, imamo Poštu Kosova na manje od 400 metara odavde i ova neće nadomestiti usluge koje su građanima potrebne iz srpske pošte, a to su usluge isplata penzija i socijalnih davanja i uplate prema srpskim institucijama. Iz ove pošte ne može da se pošalje pismo u Beograd ili gde u Srbiju, zato što nema sporazuma o komunikaciji između pošta. Prvenstveno sam bila ovde zbog zvaničnika iz vlade Kosova za koje smatram da su donosili neke vrlo sporne odluke kada je srpska zajednica u pitanju i imali sporne izjave i želim na taj način da izrazim protest. Oni su došli i u jeku predizborne kampanje, pa budući da signaliziraju da je ovo politički akt, mislim da je sasvim u redu da i građani pokažu svoje nezadovoljstvo takvim ponašanjem“ rekla je Andrić Rakić. Navela je da negodovanje pištaljkama koje je osmislila jedna od lokalnih političkih partija koje smatra efikasnim i mirnim načinom iskazivanja protesta.

Kosovska policija je petog avgusta zatvorila devet poslovnica Pošte Srbije u četiri opštine na severu Kosova, jer kako su naveli, nisu posedovale licencu za rad i nisu bile registrovane u u Agenciji za privatizaciju preduzeća.

Kosovske institucije su uz pomoć Kosovske policije i maju ove godine zatvorile šest ekspozitura Banke Poštanske štedionice i Narodne banke Srbije, takođe u četiri opštine na severu Kosova.

Comments

Pročitaj još