• Početna>
  • Vesti>

Živojinu Rakočeviću uručeno priznanje “Pesničko uspenije”: Na ostrvu slobode je moguće preživeti

Foto: Radio Mitrovica sever

Književno priznanje “Pesničko uspenije” koje se tradicionalno dodeljuje u okviru 28. Kulturne manifestacije “Sokolica”, uručeno je sinoć u Zvečanu književniku Živojinu Rakočeviću.

Ovo priznanje koje je ustanovljeno pre 25 godina, dodeljuje se za “nesebično angažovanje na afirmaciji duhovnih vrednosti Kosova i Metohije”.

Rakočeviću je priznanje uručeno na “Pesničkim susretima” na kojima je svoju poeziju govorilo preko 20 pesnika sa Kosova, iz centralne Srbije i Crne Gore.

U obrazloženju odluke, organizacioni odbor podseća na kompletno Rakočevićevo angažovanje na polju očuvanja kulturnog identiteta srpskog naroda na KiM, ponajpre kroz njegovo književno stvaralaštvo, zasad uobličeno u pet objavljenih knjiga. Kao važan segment Rakočevićevog doprinosa, odbor prepoznaje i njegovu novinarsku delatnost koju trenutno ostvaruje u dnevnom listu “Politika”, kao i rukovođenje najangažovanijom i najefikasnijom instituciijom kulture na KiM, Domom kulture “Gračanica”.

“I da je samo jednu knjigu poezije napisao, zbog njegovog svakodnevnog delanja na polju kulture, zbog vernog i hrabrog novinarskog predočavanja istine o srpskom stradanju, posrtanju i uzdizanju, zbog samog življenja i nadasve uzdizanja i ponositog trajanja i postojanja u svetoj nam Gračanici, organzacioni odbor opet ne bi imao dilemu kome da dodeli najprestižnije priznanje naših ovogodišnjih “Pesničkih susreta” – Živojinu Rakočeviću na dar, a nama na čast što je upravo on nosilac 25. Pesničkog uspenija”, navodi se u obrazloženju koje je ispred organizacionog odbora manifestacije, pročitao književnik Milan Mihajlović.

Ovogodišnji laureat je u obraćanju publici rekao da trenutak u kome dobija ovo prestižno priznanje boli, jer je ovo trenutak u kome shvatamo kako je rekao “svu surovost okupacije”.

“Dok sam vas slušao večeras ovde, nametnuo mi se jedan odgovor: Mi smo ovde, dragi moji, večeras napravili ostrvo slobode”, rekao je Rakočević i dodao da se od osnivanja “Sokolice” pre 28 godina, kada je na prvim “Pesničkim susretima”, o žuđenoj slobodi besedila pesnikinja Darinka Jevrić, ništa nije promenilo.

Rakočević je dodao da ovu nagradu deli sa svim svojim kolegama na polju kulture, novinarstva, ali i sa svim prijateljima i ljudima koji su kroz razne podvige koje možda niko sem njega i ne pamti, neštedimice se dajući u kriznim situacijama, delima ustrojavali to ostrvo slobode.

“Mi na tim ostrvima, trebalo bi da pokažemo, da je moguće preživeti”.

Naglašava da Srbi koji žive u sredinama južno od Ibra, kojima je iskustvo geta, način življenja već četvrt veka, mogli bi srpskom narodu na severu Kosova, koji se ovih godina suočava sa teškim iskušenjima, da poruče i da ih poduče trpljenju.

“Trpljenje…. I čekanje slobode. To nije malo. To je sve” poručio je Rakočević.

Živojin Rakočević je rođen 1973. godine u Morači. Studije je završio u Prištini, a magistraturu u Beogradu. Bavi se književnošću, publicistikom, novinarstvom. Direktor je Doma kulture “Gračanica” od 2013. godine. O zbivanjima na KiM izveštava za najstariji srpski dnevni list “Politiku”. Aktuelni je predsednik Udruženja novinara Srbije i predsednik Upravnog odbora Saveta za štampu Srbije. Živi u Gračanici.

Na ovogodišnjim “Pesničkim susretima”, publika je uživala u stihovima inspirisanim kosovskom ljubavlju, kosovskom mišlju, kosovskim stradanjem, svim onim što Kosovo umetniku čini neodoljivim, neuhvatljivim , nedokučivim, i u toj meri lepim. Vidak Maslovarić, Ivan Lalović, Milica Bakrač, Milica Špadijer, Žarko Milenković, Nenad Jero Radenković, Vidosava Arsenijević, Stanko Adžić i još mnogi drugi, dali su svoj doprinos ovoj literarnoj svetkovini.

Kulturna manifestacija “Sokolica 2024.” biće zatvorena u četvrtak 29. avgusta, završnom izložbom radova nastalih na ovogodišnjoj likovnoj koloniji.

Organizator “Sokolice” je KUD “Zvečan”.

Comments

Pročitaj još