• Početna>
  • Vesti>

Milivojević: Poseta Makrona Srbiji važna, jedna od ključnih tema biće pitanje Kosova

Foto: Tanjug

Poseta Emanuela Makrona Srbiji je važna i Francuska kao država sa ozbiljnom međunarodnom pozicijom ima značajnu ulogu u ostvarivanju srpskih državnih i nacionalnih interesa, izjavio nekadašnji diplomata Zoran Milivojević. Ocenio je da će jedna od ključnih tema biti pitanje Kosova, ali da će se razgovarati i o ekonomiji, kao i o sukobima u Ukrajini i na Bliskom istoku i poziciji regiona u globalnim odnosima.

Milivojević kaže za RTS da Srbija sa Francuskom ima potpisan sporazum o strateškoj saradnji i da u Francuskoj vidimo sagovornika i partnera u užem zapadnom krugu zemalja koje su za Srbiju značajne.

Govoreći o predstojećoj poseti francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, Milivojević je rekao da je reč o važnoj poseti, jer Francuska kao država sa ozbiljnom međunarodnom pozicijom ima značajnu ulogu u ostvarivanju srpskih državnih i nacionalnih interesa.

„Mislim da će jedna od ključnih tema biti pitanje Kosova i Metohije, položaj srpskog naroda, uloga Kfora u čemu Francuska učestvuje i obaveza međunarodne zajednice da štiti položaj i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, ocenio je Milivojević.

Dodao je i da ulazimo u period koji je izuzetno važan kada je reč o Kosovu i da je za Beograd bitno razumevanje o položaju srpskog naroda, o ponašanju prištinske strane i o potrebni poštovanja međunarodnih obaveza.

„Pored bilaterale, gde će dominirati ekonomija, važna i nezaobilazna pitanja su i rat u Ukrajini i rat na Bliskom istoku, globalni odnosi, mesto regiona u svemu tome“, napomenuo je Milivojević.

„Za nas je vrlo važno da Francuska ima u vidu ono što je mandat Kfora i ono na šta se i sam Kfor poziva, a to je da deluje u skladu sa Rezolucijom 1244 i da je neophodno sprečiti dalju eskalaciju mera koje preduzima Priština i omogućiti normalan život srpskom narodu. U tom kontekstu i nastavak dijaloga. To od nas ne zavisi, to treba pomenuti i ovog puta“, istakao je Milivojević.

Milivojević misli da je uloga Francuske dosta važna, zbog nove administracije EU koja dolazi, zbog novog visokog predstavnika, ali i zbog interesa svih strana za mir i stabilnost u ovom regionu koji zavisi od nastavka dijaloga.

„Nastavak dijaloga, mislim da je conditio sine qua non (uslov bez kojeg se ne može, prim. red.) za interes svih da se obezbedi mir na ovim prostorima i tu Francuska može da odigra važnu ulogu. Videli smo i do sad da je odigrala ulogu u vezi sa Savetom Evrope, ali i za nastavak dijaloga, mislim da Francuska tu može igrati važnu ulogu“, istakao je Milivojević ocenivši da je Francuska jedna od najvažnijih članica Evropske unije.

Govoreći o dešavanjima u svetu, Milivojević je ocenio da nije uveren da će region Zapadnog Balkana biti mirniji i da situacija u našem regionu zavisi od raspleta rata u Ukrajini koji se, kako je naveo, komplikuje nakon upada ukrajinskih snaga na teritoriju Rusije, ali i da će situacija biti mnogo jasnija nakon predsedničkih izbora u SAD.

Comments

Pročitaj još