• Početna>
  • Vesti>

Učesnici likovne kolonije “Sokolica” u obilasku srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji

Foto: Radio Mitrovica sever

U okviru 28. Kulturne manifestacije “Sokolica”, za učesnike istoimene likovne kolonije, danas je organizovan obilazak manastira Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena.

Ove godine, kolonija je okupila 25 likovnih umetnika sa Kosova, iz centralne Srbije ali i iz regiona – Crne Gore, Hrvatske i Bugarske.

Organizovanje ovog pokloničkog putovanja pomogli su protojerej Dalibor Lazić i direktor Srednje škole u Zvečanu Filip Baldini.

Svoje utiske, stvaraoci će preneti na platna koja će ostati trajno zaveštanje u fundusu manifestacije.

Foto: Radio Mitrovica sever

Kulturna manifestacija “Sokolica” otvorena je u petak, 23. avgusta izložbom slika, predstavljanjem učesnika i muzičko-poetskim kabareom Srđana Živkovića.

Drugog dana, organizovane su Dečja likovna kolonija i promocija posthumno objavljene knjige “Večnosti, dobro si došla” zvečanskog pesnika Nemanje Radovanovića.

U nastavku manifestacije, sutra 26. avgusta, od 19 i 30h u Plesnoj sali Doma kulture “Trepča”, biće održani tradicionalni Pesnčki susreti. Tom prilikom biće uručeno priznanje “Pesničko uspenije” ovogodišnjem laureatu, književniku Živojinu Rakočeviću.

Zatvarnje “Sokolice” najavljeno je za sredu 29. avgust, u 19 i 30, kada će takođe u Plesnoj sali biti otvorena izložba radova nastalih na ovogodišnjoj koloniji.

Organizator Kulturne manifestacije “Sokolica” je KUD “Zvečan” uz podršku Srednje tehničke škole Zvečan.

Comments

Pročitaj još