Dečji kamp u Ranilugu za život sa prirodom

Foto: RTS

Višedecenijske posleratne prilike uticale su da se Srbi na Kosovu kreću i život organizuju isključivo u svojim sredinama.

Mladi i deca su zbog toga hendikepirani a stariji pokušavaju da im nedostatke nadomeste aktivnostima u sredinama u kojima bezbedno žive. U Rajanovcu, u Kosovskom pomoravlju, lokalna samouprava Raniluga okupila je 30 mališana na naučnom kampu. 

Stagnacija a posebno industrijska, postala je saveznik prirode na Kosovu i Metohiji, tako da je u Kosovskom pomoravlju u većini sela priroda ostala nedirnuta.

Rajanovce je jedno od takvih područja. U njemu edukatori nevladine organizacije “Gaja”, deci promovišu nauku, ekologiju i održivi razvoj.

„Ovde imaju priliku da čim izađu iz svog dvorišta budu okruženi prirodom i želimo da je upoznaju i prepoznaju i da izgrade taj odnos sa prirodom. Zato imamo neke aktivnosti kroz koje se zahvaljujemo prirodi što nam je podarila lep, sunčan dan“, kaže Sonja Bađura, biolog edukator.

U kampu je 30 dece iz 13 sela opštine Ranilug, uzrasta od 8 do 15 godina.

U ekipi edukatora su aktivisti iz Francuske, Italije, centralne Srbije. Žun Domanas volontira na Kosovu skoro godinu dana, inače je student biologije, proučava insekte.

„Sa ovim klincima imam priliku da razgovaram o prirodi i insektima i trudim se da kroz te razgovore predstavim taj svet insekata. A isto tako da im približavam pojam biodiverziteta i zašto ne bi trebalo da se boje isekata, zmija, i generalno životinja, odnosno da prirodu vide kao nešto lepo šta ih okružuje a ne nešto zastrašujuće“, kaže Žun Domanas.

U lokalnoj samoupravi u Ranilugu kažu da je značaj ovakvog okupljanja dece nemerljiv, jer deci pruža kvalitetno provedeno vreme tokom letnjeg raspusta.

Katarina Ristić Ilić, predsednica opštine Ranilug kaže da je cilj da se deca međusobno socijalizuju iz različitih mesta i različitih godina.

„Deca iz sela idu u dve osnovne škole, tako da nemaju puno prilike da se viđaju međusobno u toku školske godine, a ovo je izuzetna prilika kada mogu da se bolje upoznaju i stiču nova prijateljstva i da zajedno odrastaju“, kaže Katarina Ristić Ilić.

U Ranilugu su ponosni na prvo okupljanje dece i već planiraju da kamp prošire sledeće godine, pozivajući decu i roditelje iz drugih srpskih sredina na KiM i šire da im se priključe.

Comments

Pročitaj još