• Početna>
  • Vesti>

Počela 28. Kulturna manifestacija “Sokolica”: Kultura leči sve rane

Foto: Radio Mitrovica sever

Pedstavljanjem učesnika likovne kolonije, izložbom slika i poetsko-muzičkim pogamom, sinoć je u Zvečanu svečano otvorena 28. Kulturna manifestacija “Sokolica”.

Manifestaciju je svečano otvorio likovni stvaralac iz Crne Gore Miša Vemić, a u nastavku večeri usledio je muzičko – poetski kabare kantautora Srđana Srđe Živkovića. Poeziju je govorio književnik Milan Mihajlović. Publika je uživala u nežnim tonovima, proverenim klasicima srpske i svetske poezije ali i stihovima savremenih stvaralaca.

Direktorka KUD “Zvečan” Jelena Nikić rekla je isped organizacionog odbora, da iza ove Sokolice stoji mnogo truda, rada ali i svesrdne podrške partnera iz Srednje tehničke škole Zvečan, koji su im bili desna ruka u organizovanju i osmišljavanju scensko-grafičkih rešenja za sve događaje koji će se u narednim danima održati.

“Verujem da će u ovom vremenu nevremena sve biti u redu i da ćemo u miru privesti kraju i ovogodišnju manifestaciju uz zahvalnost svim pokroviteljima i svim dragim posetiocima koji su dugo sa nama i koji će biti sa nama i u narednih sedam dana” rekla je Nikić.

Nikić je najavila da će u narednih sedam dana, u okviru manifestacije, biti održan niz tradicionalnih likovnih i literarnih programa, poseta kosovskim manastirima za učesnike programa, a na kraju, biće uručena prestižna književna nagrada “Pesničko uspenije”. Ovogodišnji laureat je književnik Živojin Rakočević.

“Tokom ovih 28 godina, uvek je bilo teško, nikada nije bilo lako i bilo je puno izazova, ali čini mi se da je ova godina najteža. Valjda će sa dolaskom ovih likovnih umetnika i pesnika, sa dečjom likovnom kolonijom, uz svu ljubav koju organizatori ovde nude uz svetinje koje će umetnici posetiti, sve do kraja biti ispunjeno ljubavlju i umetnošću” rekao je književnik Milan Mihajlović,

Mihajlović je dodao da umetnost možda nije hleb, ali jeste vino života.

“Kultura je ta koja može da leči sve rane, sve ono što nas pogađa i snalazi”.

Drugog dana manifestacije, u bašti Radničkog doma u Zvečanu,sa početkom u 10h, biće održana Dečja likovna kolonija. Sa najmlađima će se družiti likovni umetnik Filip Baldini i dečji pesnik Momo Dragićević.

U večernjim satima, od 19 i 30h, u Plesnoj sali Doma kulture Trepča, posthumno će biti predstavljena knjiga Nemanje Radovanovića.

U nedelju 25. avgusta za slikare i pesnike će biti organizovano pokloničko putovanje i obilazak kosovskometohijskih manastira, a u ponedeljak 27. avgusta održaće se Pesnički susreti.

Izložba slika sa ovogodišnje kolonije i zatvaranje “Sokolice” planirano je za 29. avgust.

Comments

Pročitaj još