• Početna>
  • Vesti>

Stotine vernika proslavile Preobraženje Gospodnje u manastiru Budisavci

Foto Radio Goraždevac

Preobraženje Gospodnje je danas okupilo više stotina vernika u manastiru Budisavci čiji je hram posvećen ovom velikom prazniku.

Liturgiju u prepunom manastiru služili su svešetenici Milija Arsović, Dalibor Kojić i Bojan Jevtić, u prisustvu Igumanije Pećke patrijaršije mati Harintine i monahinja ovog i manastira Budisavci.

Sa barjacima i ikonama sveštenici, monahinje, deca i narod su išli u litiji oko crkve moleći se za manastir, njegovu obitelj, selo i sav narod na Kosovu i svuda po svetu. Ispred crkve je otac Milija Arsović osveštao grožđe, a posle i slavski kolač i žito.

Ove godine domaćin slave bila je Danijela Simonović Mitić iz Batusa. Za narednu godinu javio se Pavle Pešić iz Kline.

Veliku čast i radost što je domaćin slave u Budisavcima imala je Danijela Simonović Mitić iz Bresja. Iako poreklom iz sela Batuse, Opština Kosovo Polje, Danijela je prošle godine preuzela kolač i ove godine ponovo okupila narod na slavi u manastir Bidisavci.

“Hvala Gospodu Bogu ove godine sam domaćin u Budisavcima. Ja sam inače iz sela Batuse, Opština Kosovo Polje, Gračanica. Prošle godine sam bila, prijavila, uzela sam kolač. Ove godine smo tu u malo većem broju. Meni je stvarno velika čast i volja da podelim ovu radost sa ovim narodom ovde u ovom delu Kosova, da se nekako ujedinimo i da budemo složni i jedinstveni i da sačuvamo ove naše svetinje”, kazala je za Radio Goraždevac Danijela Simonović Mitić iz Bresja.

Danijela ističe važnost zajedništva i pomoći sestrama koje se žrtvuju za očuvanje manastira. Uz duboku zahvalnost, poziva sve da se okupe na svetu liturgiju, svetu pričest, osvećenje grožđa i rezanje kolača.

“Sestre koje se žrtvuju i doprinose očuvanju ovog manastira tako treba i mi da doprinesemo, tako što ćemo im pomoći kada su slave ili šta god da im zatreba. Mislim da zaslužuju veliku čast i poštovanje, da se svi okupljamo, da dolazimo na ovako ove velike dane. Meni je stvarno danas čast i svima bih da se zahvalim što su dali svoj doprinos samim dolaskom na ovaj čin, na svetu liturgiju, svetu pričest, osvešćenje grožđa i rezanju kolača”, kazala je Danijela.

Sveštenik Dalibor Kojić iz Osojana u svojoj besedi podseća nas da danas slavimo veliki praznik Preobraženja Gospodnjeg.

“Evo dana koga stvori Gospod da se radujemo i veselimo u njemu blagodaću Duha Svetoga okupljeni u ovoj svetoj obitelji da proslavimo veliki Gospodnji praznik Preobraženja Gospodnjeg. Ovaj hram u kojem smo danas služili svetu božansku liturgiju jeste posvećen istoimenom prazniku današnjem. Nije to nimalo slučajno. Ovaj hram i ovo kandilo koje je neugasivo ovde stoji u ovom svetom oltaru. Služi svima nama da se naš narod srpski preobrazi iz loše u dobre. Da odbacimo sve ono što je zlo na nama a da sačuvamo sve ono što je dobro kao što je Gospod sam rekao da se svaka loza koja ne donosi dobro odseca i da se u vatru baca. Tako da i mi od sebe odstranimo sve ono što nam škodi, sve ono što nas odvaja od lika Hristovog, od samog Carstva Nebeskoga, od našega naznačenja”, rekao je u sveštenik Dalibor Kojić.

Za sve prisutne vernike bilo je obezbeđeno i posluženje.

Comments

Pročitaj još