• Početna>
  • Vesti>

Dr Vukadinović: Povećan broj pacijenata sa kardiovaskularnim problemima

Foto: TV Most

Na severu Kosova na snazi je crveni meteoalarm, a meteorolozi najavljuju da će tropski talas potrajati do 18. avgusta. Tanja Vukadinović, doktorka opšte prakse Doma zdravlja u Leposaviću, kaže za TV Most da je usled nepovoljnih klimatskih uslova povećan broj pacijenata uglavnom sa kardiovaskularnim problemima.

Zbog velikih vrućina i u Leposaviću su ugroženi životi ljudi i životinja koji na sve načine pokušavaju da bar malo ublaže toplotu. Mnogi borave u klimatizovanim prostorijama, dok u određenom vremenskom periodu gotovo da se ne može vidite niko na ulicama.

Saveti lekara su da se svi pacijenti, posebno hronični bolesnici pridržavaju svoje terapije. Kako ovo važi za njih tako i za ostale građane savetuje se izbegavaje izlaganje suncu u periodu od 11 do 17 časova, lagana odeća i hidriranje tečnošću, i zaštitne kape ili šeširi.

Tanja Vukadinović, doktorka opšte prakse Doma zdravlja u Leposaviću, izjavila je za TV Most da je na snazi nepovoljna klimatska situacija i navodi da je povećan broj pacijenata uglavnom sa kardiovaskularnim problemima.

„U poslednjih mesec do dva, kada su krenule veće vrućine i uopšte sada u vreme leta primetila sam porast broja pacijenata koji su prvenstveno sa kardiovaskularnim problemima, to su hronični pacijenti. Uglavnom pacijenti koji boluju od dijabetesa, hipertenzije i uopšte slabosti srca. Nema pravila u smislu starije i mlađe populacije, imamo i jednih i drugih, a sve češće nam se javlja i mlađa populacija sa takvim tegobama“, kaže Vukadinović.

Savetuje zaštitu od jakog sunca uz obavezno nošenje kape, šešira i upozorava u kom vremenskom periodu ne smete boraviti napolju.

„Ono što je preporuka svih lekara, jeste da se svi pacijenti posebno hroničari pridržavaju svoje redovne terapije da ne izbegavaju da koriste lekove, da izbegavaju izlazak vani po vrućini i posebno je savet u periodu od 11 časo ujutru do 17 na podne, da nose lagani odeću, pamučnu jednoslojnu, hidriranje i da sa sobom nose flašicu vode, tečnosti i poželjno je da pacijenti koji borave spolja, koji su izloženi direktnom uticaju sunčevog zračenja, a da recimo rade fizičke poslove u baštama da obavezno imaju sa sobom veći šešir i zaštite glavu i lice“, rekla je Vukadinović.

Preporučuje laganije obroke uz više tečnosti.

„Preporuka je svakako da se ne samo pacijenti koji imaju tegoba koji su hronični bolesnici, već i ostali koriste laganje obroke, sada ide sezona svežeg voća i povrća tako da je to broj jedan kada su obroci u pitanju, znači laganje i što više tečnosti“, istakla je Vukadinović.

Uputila je poseban apel mladima da ne konzumiraju alkohol, jer se, kako je dodala, organizam ne može braniti na visokim temperaturama.

„Apelujem na mlade da što manje konzumiraju alkohol. Poželjno bi bilo da to izbegavaju, sam alkohol je diuretik, povećava koncentraciju izlučivanja tečnosti, pospešuje znojenje, tako da se organizam na ovim visokim temperaturama ne može braniti, tako da što više vode bez upotrebe alkohola“, poručila je Vukadinović.

Dodaje da su veoma opasne i velike temperaturne razlike spolja i u klimatizovanim prostorijama, koje, kako kaže, takođe nepoviljna utiču na zdravlje ljudi.

„Često se koriste i klimatizovane prostorije, čak i u automobilima, a preporuka lekara je da ta temperaturna razlika spolja i unutra ne sme da bude veća od 8 stepeni Celzijusovih. To je neka gornja granica kako bi naš organizam uspeo da se prilagodi i adaptira, jer veliki je šok za organizam i nastaju različite tegobe kada iz pregrejane prostorije uđete u prostorije gde je 18 ili 19 stepeni, kreće pojačano znojenje, drhtavica i to sve utiče na sinuzite, glavobolje tako da postoje ta stanja gde su izloženi kada je u pitanju sunčanica direktnom uticaju gde se sam organizam prilagodi na tu temperaturu, a onda iz tako pregrejane sredine uđu u klimatizovanu prostoriju i onda se mogu javiti kolapsii toplotni udari, ozbiljnija klinička slika“, rekla je Vukadinović.

Pozvala je sve pacijente, posebno one koji osete navedene simptome, da se odmah jave svom lekaru.

„Preporuka je da se svi pacijenti koji osete bilo kakvu tegobu odmah jave lekaru, a u smislu visoke temperaturu gde su febrilni, pojačano lupanje srca, visok ili nizak pritisak, preterano znojenje, malaksalost, konfuzija, padanje u nesvest da takvi pacijenti je neophodno da se odmah jave lekaru, a kod ozbiljnijih stanja gde imamo kolaps zbog toplotnog udara preporuka je da odmah pozovu Hitnu medicinsku pomoć“, rekla je Vukadinović.

Comments

Pročitaj još