• Početna>
  • Vesti>

Situacija na glavnom ibarskom mostu danas uobičajena, nastavlja se uređenje mosta

Foto: Radio Mitrovica sever

Situacija na glavnom ibarskom mostu danas je uobičajena. Na njemu su stacionirana dva vozila italijanskih karabinjera.

Kako reporter Radio Mitrovice sever javlja, primetno je i kratkotrajno prisustvo vozila EULEX-a, kao i vozilo Kosovske policije.

Radovi na uređenju mosta izvode se i danas, kreče se grafiti i farbaju ostale konstrukcije mosta.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je nametanje odluke o otvaranju mosta na Ibru protiv volje građana i da ne doprinosi normalizaciji odnosa. On je podvukao da će se o otvaranju mosta razgovarati na sledećem sastanku u Briselu, koji je biti održan u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Američki Stejt department takođe je saopštio da ne podržava bilo kakve promene trenutnog statusa mosta na Ibru.

“Otvaranje mosta za saobraćaj vozila trenutno povećava potencijal za nasilje i dovodi u opasnost lokalno stanovništvo, kao i vojnike Kfora, uključujući Amerikance, koji rade na podršci miru i bezbednosti na Kosovu” rekao je portparol Stejt departmenta portalu Pavlović Tudej.

Grupa žena sa severa Kosova je pre dva dana pripadnicima Multinacionalne specijalizovane jedinice italijanskih karabinjera predala pismo u kojem traže sprečavanje otvaranja mosta na Ibru.

Kako su u svom pismo precizirale, one ne predstavljaju nikakvu organizaciju, instituciju ili političku partiju već su se okupile u svojstvu građanki, kako bi sumirali najveće brige i strahove žena sa severa Kosova i o tome informisale glavnog komandanta KFOR-a general-majora Ozkana Ulutaša.

Comments

Pročitaj još