• Početna>
  • Vesti>

Učenice sa Kosova u svetu animacije – “Zlatni puž 2024”

Sa radionice animiranog filma u Vranju (Foto: Lična arhiva)

Devojčice Nikolina Tijanić iz sela Crkolez, Emilija Bošković i Emilija Veličković iz Leposavića, učestvovale su na 15. Internacionalnoj radionici animiranog filma „Zlatni puž 2024“ u Vranju.

Kako je za Radio Goraždevac potvrdila mentorka Jovana Savić Jevtić, koja je i direktorka Pokrajinskog kulturnog centra Priština-Leposavić, devojčice su u Vranju boravile su od 5. do 11. avgusta.

„Ova manifestacija je bila prilika za druženje i učenje u svetu animacije“, kazala je ona.

Deca su imala priliku da istraže znamenitosti Vranja, probaju tradicionalnu hranu i druže se sa učesnicima iz ovog grada, ali i Beograda, Pančeva, Čačka i drugih mesta.

Mentori iz Belgije, Švajcarske i Beograda podučavali su ih tehnici animacije i snimanja dokumentarnog filma. Kruna petodnevnog rada bila je projekcija tri animirana filma.

„Za mene je ovo veliko iskustvo. Oduševljena sam slobodom i mogućnostima animacije“, izjavila je Nikolina Tijanić.

Emilija Bošković je radila sa švajcarskim mentorima, a Emilija Veličković sa belgijskim, obe ostavljajući poruke ljubavi, mira i lepote u malim stvarima.

Jovana Savić Jevtić kazala je da PKC Priština-Leposavić planira nastavak saradnje sa Školom animiranog filma iz Vranja, sa fokusom na uključivanje dece iz svih domova kulture na Kosovu u buduće radionice.

Comments

Pročitaj još