• Početna>
  • Vesti>

Patrijarh srpski Porfirije ugostio mlade sportiste u hramu Svetog Save

Foto SPC

Patrijarh srpski Porfirije primio je danas u hramu Svetog Save na Vračaru više od tri stotine mladih i talentovanih sportista, učesnike sportskog kampa „Srbija te zove“, saopštila je Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Pozdravljajući goste sa Kosova, iz okruženja i rasejanja, patrijarh je poručio da su velika radost i blagoslov to što su u Hram došli mladi iz sedamnaest zemalja sveta.

Naglašavajući značaj Svetog Save za srpski rod, patrijarh Porfirije je mladim sportistima naglasio da je važno da šta god da rade i čime god da se bave, da uvek počnu i da završe s molitvom.

„To znači da svaki posao kojim se bavimo treba da bude molitva, treba da bude na neki način bogosluženje. Kada tako postavimo stvari onda ćemo činiti najbolje što možemo, a Bog će dati da rezultat, plod i ishod onoga što činimo uvek bude nama na radost i na duhovnu korist, ali i na spoljašnju materijalnu korist“, naglasio je patrijarh i dodao da život svakog od nas postaje duhovni, u užem smislu te reči, kada idemo u crkvu, kada se molimo, palimo sveću i postimo.

Međutim, nije samo to duhovno, nego čitav život, sve ono što mislimo, govorimo i činimo treba da bude duhovno i postaje duhovno samo kada ga postavimo u duhovni okvir, kada sve počinje i završava se molitvom i kada to što činimo činimo u slavu Božju, kada prizivamo Boga da on naš trud i napor dovede do najboljeg mogućeg rezultata, rekao je patrijarh i istakao da se to vidi i u sportu.

„Draga deco, verovatno ste čuli izreku koja glasi: ‘U zdravom telu zdrav duh’. Međutim, mi često kada izgovaramo tu izreku izostavljamo prvi deo te izreke, a verovatno ni vi niste znali taj prvi deo izreke, koju je rekao jedan rimsku pesnik po imenu Juvenal. Ta izreka glasi: ‘Molite se da u zdravom telu bude zdrav duh’. On je hteo da kaže da nikada ne možemo biti do kraja i suštinski zdravi duhovno ako nema blagodati Božje, blagodati Duha Svetog, a blagodat Duha Svetog je tamo gde je molitva“, naglasio je patrijarh Porfirije.

On je istakao da kao patrijarh odlazi veoma rado svuda gde živi naš narod.

„Gde god ima našeg naroda tamo je i naša Crkva, a mnogi hramovi su posvećeni upravo Svetom Savi. Gde god sam dolazio sa velikom radošću su nas svi dočekivali, a i ja sam se radovao što sam mogao da vidim da naš narod gde god da živi čuva i našu veru. Važno je da tamo gde živite čuvate svoju veru, ali i da budete potpuno uključeni u život te zemlje i tog naroda i da ne osećate nikakav kompleks. Važno je da znate da je svaki čovek ikona Božja i da mi postajemo pravi istinski hrišćani kada volimo sebe i svoje, kada znamo ko smo i znamo šta smo, ali ni na koji način da ne gledamo sa nepoverenjem, mržnjom i isključivošću one koji su pored nas. Naprotiv! Da njih gledamo sa dubokim poštovanjem i da nemamo nikakav problem što oni znaju ko su i šta su i što drže svoje. Međutim, da bi to tako bilo onda mora da prethodi ono što smo rekli: da mi dobro znamo ko smo i šta smo, da mi nemamo problem sa tim, da smo ponosni, da imajući ovakve hramove, kao što je

ovaj hram Svetog Save, znamo da nas to čini da spadamo u porodicu kulturnih i civilizovanih narod“, naveo je patrijarh.

On je podsetio na to da je mnogo srpskih svetinja, od Dečana, Gračanice, Pećke Patrijaršije, Bogorodice Ljeviške, mnogih predivnih svetinja koje se nalaze na Kosovu, ali i svuda gde je naš narod vekovima živeo, a gde kod je došao podigao je svoje hramove.

„Dobro ste došli! Verujem da ste se lepo provodili i da se provodite i da ćete kada se vratite svojim kućama pričati sa oduševljenjem o iskustvu koje ste ovde imali, ali i, što je najvažnije, da ćete opet dolaziti, da ćete se vraćati ovde i da nikada nećete zaboravite ko ste i šta ste, znajući koji je vaš koren, uzdajući se u Boga, ali i trudeći se da budete pravi i ispušeni ljudi. Neka vas Gospod čuva i neka vam da zdravlja, radosti i ljubavi, kako vama tako i svim vašim najbližim. Živeli!“, rekao je patrijarh mladim sportistima.

Sportsko udruženje „Sportstars“, uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Ministarstva sporta Republike Srbije i Uprave za dijasporu Republike Srbije, od 1. do 11. avgusta okupilo je 320 talentovanih mladih sportista sa Kosova i Metohije, iz regiona i dijaspore, koji su trenirali pod mentorstvom vrhunskih sportista poput Bogdana Obradovića, Milana Gurovića, Željka Tanaskovića, Nenada Peruničića i drugih. Cilj kampanje „Srbija te zove“ jeste razvoj sporta među mladima i očuvanje srpske tradicije i identiteta.

Comments

Pročitaj još