• Početna>
  • Vesti>

Laplje selo: “Zlatne ruke Kosovke devojke” ponosno čuvaju tradiciju

Foto Kim

Izložbom rukotvorina, degustacijom starih srpskih jela i kulturno-umetničkim programom u Lapljem Selu je održana jedanaesta po redu manifestacija “Zlatne ruke Kosovke devojke” u organizaciji Udruženja žena “Avenija”.

Udruženje „Avenija“ već 24 godine aktivno teži boljoj zastupljenost žena u društvu. Manifestacija „Zlatne ruke Kosovke devojke“ okupila je udruženja koja brinu o očuvanju tradicije, rukotovorina (vez, pletivo, heklanje) i starih srpskih recepata.

„Presrećna sam što je i ova godina prošla u ovakvom raspoloženju, zahvaljujući našim gostima, članicama koje su vredno radile godinu dana, izrađivale rukotvorine i nacionalnu hranu. Zahvaljujući našim sugrađanima, porodicama koje podržavaju naše žene, vama novinarima koji nas pratite, ali i onima koji su finansirali – Opština Gračanica, Grad Priština i Kancelarija za Kosovo i Metohiju“, kazala je predsednica Udruženja žena „Avenija“ Gordana Đorić.

Vekovima stari recepti

Učesnice manifestacije „Zlatne ruke Kosovke devojke“ obučene u narodnu nošnju tipičnu za krajeve iz kojih dolaze, izložile su heklana miljea, stolnjake, vezenu posetljinu, krpe, marame, pletene torbe… Slani i slatki specijaliteti privukli su posebnu pažnju posetilaca.

„Ovo je šesta godina kao boravimo ovde, ja vodim udruženje žena. Predivno je, naučili smo i bilo bi nam neobično da ne dođemo. Čuvamo tradiciju, recepte naših baka, štrudle, salčiće, šapice, ono što se vekovima pripremalo. Ne dozvoljavamo da se zaboravi“, istakla je Verica Vidicki iz sela Deča u Opštini Pećinci.

„Ovde se predstavljamo sa jednim delom gastronomije. Pobednici smo na nivou Srbije, u Sokobanji 2021. i 2023. godine za tradicionalu hranu. Rukotvorine, istraživanje i izvorno pevanje čini Etno – umetnički klub `Čerenjski`, ples i folklor, ali i 20 godina rada kojim se ponosimo. Dolazimo redovno u Gračanicu i Laplje Selo, obilazimo Kosovo i Metohiju“, rekla je Zorica Jasnić, iz Baljevca na Ibru.

Za buduće generacije

Udruženje „Aktiv žena“ iz Nove Pazove postoji već 30 godina, ima 25 aktivnih članova, a prema rečima predsednice Bebe Bjeković, mnogo više simpatizera.

„Mislim da smo jedno od najstarijih udruženja na području opštine Stara Pazova. Imamo dobru saradnju sa našom opštinom, izlaze nam u susret, za putovanja, bili smo u Niškoj i Vrnjačkoj banji. Zadovoljstvo je upoznavati druge krajeve i običaje. Mi se bavimo očuvanjem stare tradicije, zanata, kako bi to ostalo budućim generacijama. Ukoliko imamo kome predati“, kazala je Bjekovićeva.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov i predsednik PO Opštine Priština Novak Živić prisustvovali su manifestaciji koja se tradicionalo održava na dan hramovne slave u Lapljem Selu.

„Ovakve stvari treba svi da podržimo i da radimo na tome da ih bude što više, negovanje kulture, tradicije, naših običaja. Zaista mi je drago što su udruženja iz Vojvodine, Deča, Pećinaca, Užica, Nove Pazove ovde. Vidim da je svake godine sve više udruženja prijavljuje. Vidim osmehe na njihovim licima, što znači da im je ovde lepo. Znam da ste vi iz Lapljeg Sela dobri domaćini i ljudi, ali smo i svi mi Srbi takvi. Negujemo našu kulturu, tradiciju i naš kosovski zavet. Ovo je jedna od tih stvari koje su deo kosovskog zaveta“, rekla je Miladinov.

Mladi izvođači okupljeni oko „Carskih glasova“ ovu manifestaciju su upotpunili izvornim pesama.

„Zlatne ruke Kosovke devojke“ održavaju se u okviru “Kulturno – zabavnog leta 2024”, koje sprovodi nevladina organizacija Komunikacija za razvoj društva (CSD) zajedno sa još 13 nevladinih organizacija.

“Tradicionalno se okupljamo u Lapljem Selu. Izlišno je pričati o tome koliko je bitno da ovakve manifestacije budu zastupljene i koliko je bitno promovisati našu tradiciju i kulturu. Imamo puno izlagača i posetilaca”, kazao je Ivan Nikolić, direktor CSD-a.

Organizaciju manifestacije pomogli su SG Priština, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Opština Gračanica.

Comments

Pročitaj još