• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kosovo i Metohija sveta zemlja, Unesko prepoznao izvor problema

Foto: Tanjug

Postojanje čvrstih garancija za bezbednost srpske kulturne baštine i neometano funkcionisanje srpskih mesta bogosluženja i nadalje će biti jedan od naših ključnih zahteva u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

“Ako neko misli da će istorijskim revizionizmom i agresivnim delovanjem prema srpskoj baštini na Kosovu i Metohiji moći da se izbriše srpski karakter te teritorije, taj treba da ima na umu da je ta teritorija srpsko izvorište i sveta zemlja, i da nema sile koja će moći da promeni tu činjenicu”, kazao je Petković.

On je u intervjuu za “Kurir” povodom odluke Komiteta Uneska za zaštitu svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa da zadrži četiri srpska manastira na Kosovu i Metohiji na listi ugrožene svetske baštine, izjavio da ona doneta “na osnovu objektivnih procena političke i bezbednosne situacije na terenu”.

“I sve dok su manastiri SPC visoko na agendi Uneska, to pruža dodatnu zaštitu od uništenja, oštećenja ili uzurpacije srpskih nemanjićkih zadužbina od strane albanskih ekstremista”, kazao je Petković.

On je dodao da je važno što je Unesko prepoznao da je politička situaciju na terenu razlog za nastavak pružanja zaštite ovim spomenicima.

“To dovoljno govori u prilog tome gde je izvor problema i da se Srbi na Kosovu i Metohiji i objekti SPC svakodnevno nalaze pod rizikom od uništenja i nestajanja”, naglasio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da su Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani, Gračanica i Bogorodica Ljeviška “četiri najlepša srpska pravoslavna spomenika i živa mesta vere na Kosovu i Metohiji”, ali i upozorio da i pored toga što Unesko revnosno brine o njihovoj sudbini, “ispod radara svetske javnosti promiču gotovo svakodnevni napadi na druge srpske svetinje i imovinu SPC u našoj južnoj pokrajini”.

“Nakon decenija prezrivog i često neprijateljskog odnosa separatističkih političkih vođa na Kosovu i Metohiji prema hrišćanskim, odnosno srpskim svetinjama, danas se suočavamo sa još opasnijom situacijom napada na naše srednjovekovne svetinje koji se sprovodi u vidu negiranja srpskog karaktera tih spomenika i kroz pokušaje njihovog prisvajanja”, istakao je Petković.

Comments

Pročitaj još