• Početna>
  • Vesti>

Ističe rok za zamenu vozačkih dozvola; Kosovska policija najavljuje oštre kazne

Foto Kosovska policija

Prema zvaničnim izveštajima Kososke policije u gradovima na severu Kosova na dnevnom nivou se izda od deset do četrdeset kosovskih vozačkih dozvola. Prema jučerašnjem izveštaju zamenjeno je 185 srpskih vozačkih dozvola za kosovske a do danas je ukupno na severu Kosova zamenjeno 4.125, navodi u dnevnom redovnom izveštaju zamenik direktora kosovske policije za region sever Veton Eljšani

Srbi na severu Kosova imaju još desetak dana da svoje vozačke dozvole, koje su im izdali organi Srbije, zamene za kosovske, jer je kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova odredilo 9. avgust, kao poslednji rok za zamenu ovih dokumenata.

Zamenik direktora kosovske policije za region sever objašnjava kakve kaznene mere će se sprovoditi protiv lica koja u periodu posle tog datuma ne budu posedovale kosovski dokument za upravljanje vozilom.

“Kosovska policija nakon isteka neće više „tolerisati“ one dozvole koje Srbija izdaje Srbima sa prebivalištem na Kosovu. U takvim slučajevima slede kazne od 500 do 1.500 evra za neposedovanje vozačke dozvole, ukoliko vozač nema kosovsku vozačku dozvolu.

Nakon izrečene jedne takve kazne, auto mora da vozi dalje neko ko ima (kosovsku) vozačku dozvolu. Ako vlasnik automobila nema nikoga da odveze auto, isti mora odmah da parkira ili ćemo ga konfiskovati“, navodi Eljšani.

Beograd i Priština su u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, kojim posreduje EU, postigli dogovor o priznavanju ličnih dokumenata, ali se u okviru tog dogovora ne precizira jasno, šta će biti sa dokumentima koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija. Zbog toga strane često različito tumače dogovor iz Brisela, piše Radio Slobodna Evropa.

Građani koji imaju prebivalište na Kosovu moraju da poseduju kosovske vozačke dozvole. Ali s druge strane, Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova koja je proglašena 2008. godine i nikada nije prestala sa izdavanjem dokumenata za teritoriju Kosova, u policijskim upravama koje su sa Kosova izmeštene u različite gradove Srbije.

Upravljanje vozilom uz ovlašćenje i sa kojom dozvolom?

Veton Eljšani, zamenik direktora policije Kosova za region sever, kaže da je pitanje upravljanja automobilom sa tablicama gradova u Srbiji uz ovlašćenje, prepoznato kao problem, ali da Ministarstvo unutrašnjih poslova radi na pronalasku rešenja.

On kaže da će i za vlasnike ovih vozila koja nose srpske tablice, a voze se uz ovlašćenje, takođe morati od 9. avgusta da poseduju kosovsku vozačku dozvolu, a nikako srpsku koja se izdaje u Srbiji za gradove na Kosovu.

“Neće se preduzeti mere za one koji na primer voze BG tablice a pokažu kosovsku vozačku dozvolu”, navodi on. To po zakonu zapravo nije moguće ali ovo je period kada kosovske vlasti pokušavaju da pronađu rešenje za taj problem”, kaže Eljšani.

To bi u praksi značilo da građani sa prebivalištem na Kosovu, koji imaju registrovan auto na neke od gradova u Srbiji i upravljaju vozilom uz ovlašćenje vlasnika iz Srbije, takođe moraju posedovati kosovsku vozačku dozvolu

Comments

Pročitaj još