• Početna>
  • Vesti>

U severnom delu Mitrovice, Albancu vraćeni ključevi stana

Foto: Radio Kontakt plus

Službenici kosovske Agencije za verifikaciju i upoređivanje imovine, uručili su danas ključeve stana, u zgradi u ulici Kralja Petra I, u severnom delu Mitrovice Albancu koga ova agencija prepoznaje kao vlasnika pomenutog stana, objavio je Radiju Kontakt plus.

Stan se nalazi u „vojnim zgradama“ kod “Sreza”.

Predaju ključeva ispratio je veliki broj albanskih medija.

Događaj je nadgledala Kosovska policija.

S obzirom na to da službenici Agencije, prema pisanju Kontakt plusa, nisu želeli da daju izjave, nema potvrda o tome ko je osoba koja se pojavljuje kao novi vlasnik, čime je potvrdio vlasništvo nad ovim prostorom, niti ko je i pod kojim pravnim okolnostima do sada bio u tom stanu.

Rešenja po kojima su vlasnici 24 stana na severu Kosova Albanci, a da ih Srbi moraju napustiti su konačna, poručili su iz Agencije za verifikaciju i upoređivanje imovine.

Sporni stanovi su bili vlasništvo društvenih preduzeća koje su Srbi otkupili. Ipak, svaki slučaj je priča za sebe.

Podsetimo, svojevremeno je administracija UNMIK-a i njihova Direkcija za stanovanje i imovinu (Habitat) donela odluku o pomenutim stanovima, koja se tek sada izvršava.

Odlazeći šef Kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog inicirao je ovim povodom sastanak vlasnika stanova sa službenicima Agencije za verifikaciju i upoređivanje imovine, koji se dogodio pre nedelju dana (11. jula). Na sastanku je ponovljeno da su rešenja konačna, da ne mogu biti predmet revizije bilo kog sudskog ili upravnog organa, te je zatraženo od Srba da svojevoljno napuste stanove.

Pitanje stanova javnih preduzeća u severnom delu Kosovske Mitrovice postalo je aktuelizovano u junu, nakon što je Kancelarija za KiM saopštila da Agencija za verifikaciju i upoređivanje imovine, odnosno, kosovska vlada, planira da „iseli Srbe sa Severa“ i da im je rok dat do kraja juna.

U saopštenju Kancelarije za KiM je tada navedeno da je reč o stanovima koje su građani otkupljivali pre 20-30 godina od Trepče i drugih društvenih preduzeća.

Comments

Pročitaj još