• Početna>
  • Vesti>

„Akordi Leška 2024“: Saška Stefanović – prvi glas Ibarske doline

Foto: Radio Kontakt Plus

Pobednica manifestacije pevača amatera „Akordi Leška – prvi glas Ibarske doline 2024″ je Saška Stefanović, iz istoimenog mesta.

Publici u Lešku sinoć se predstavilo ukupno šesnaest pevača iz osam opština – Zubin Potok, Leposavić, Raška, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Rožaje, Tutin i Novi Pazar.

Takmičare i goste pratio je orkestar Miloša Rosića.

Tročlani žiri u sastavu prof. dr Biljana Pavlović, Mitar Mirić i Rifat Ramović za pobednicu ovogodišnje manifestacije proglasili su Sašku Stefanović, iz Leška.

Drugo mesto pripalo je Dragici Jovanović iz Zubinog Potoka, a treći je bio Alen Trtovac iz Tutina.

Angelina Šmigić je od strane publike dobila najduži aplauz, a najmlađi učesnik bio je desetogodišnji Luka Živković, iz opštine Zvečan.

Svi učesnici nagrađeni su prigodnim nagradama i poklonima.

Pobednica, Saška Stefanović, predstavila se pesmom „Mene moja zaklinjala majka“.

Pobedu nije očekivala jer je, kako kaže, imala ozbiljnu konkurenciju.

„Utisci su zaista divni, smatram da smo svi mi koji smo učestvovali pobednici. Svako je doneo svoju pesmu na svoj način i svako je umetnik na svoj način. Zahvaljujem se svima, divnoj publici, orkestru, divni su utisci. Nisam očekivala pobedu, s obzirom na to da sam dugi niz godina na ovom takmičenju. Svi su bili divni, mislila sam da će nekome drugome pripasti nagrada, ali eto tako su odlučili žiri i publika. Zaista se svima zahvaljujem“, kazala je Stefanovićeva.

S obzirom na to da je na završnoj godini osnovnih akademskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na Odseku za etnomuzikologiju, Stefanovićeva kao vokalna solistkinja Radio Beograda snima i trajne snimke za njihov arhiv, a cilj joj je da svojom interpretacijom pokuša da od zaborava sačuva duh tradicionalne izvorne muzike.

„Nastaviću u tom pravcu ka tradicionalnoj muzici, ka sevdalinci, da negujem duh našeg naroda i naroda Balkana“, rekla je Stefanovićeva i dodala da su svi učesnici na svoj način doprineli kulturi i kulturnom uzdizanju ovako malog kraja i očuvanja onoga što je na ovom prostoru preostalo.

Direktor Centra za kulturu „Sava Dečanac“ Gojko Milivojević izrazio je zadovoljstvo uspešno završenom manifestacijom.

„Ove godine dobili smo pobednika na 57. ’Akordima Leška’, manifestacija koja zaista to zaslužuje, jer je najstarija manifestacija na Kosovu i Metohiji. Ove godine je bilo šesnaest učesnika od osamnaest. Prezadovoljni smo. Bilo je mladosti, lepote i kada pogledate koliko je večeras bilo ljudi na platou Osnovne škole, to je predivna scena. Bilo je smeha, veseli ljudi, razdragani, vidi se kolo u pozadini i mislim da su i ove godine ’Akordi Leška’ uspeli“, kazao je Milivojević.

Specijalni gost večeri bio je Mitar Mirić, čije je pesme, od prve do poslednje, pevala i mlađa i starija publika.

Inače, prema rečima Milivojevića: „Akordi Leška – prvi glas Ibarske doline“ prvi put su organizovani davne 1967. godine i danas traju nesmanjenim intenzitetom.

U ovoj manifestaciji učestvuje devet opština, koje leže na reci Ibar, od Rožaja gde ispod planine Hajle izvire ova reka, pa do Kraljeva.

Svake godine opštine daju po svoja dva kandidata za takmičenje u izvornoj narodnoj muzici.

Neki od popularnih pevača prve korake napravili su upravo na ovoj manifestaciji.

Jedna od njih je i Dragica Radosavljević – Cakana, koja je 1975. godine pobedila na „Akordima Leška“.

Organizator manifestacije je Centar za kulturu „Sava Dečanac“, a pokrovitelji Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Privremeni organ Opštine Leposavić.

Comments

Pročitaj još