• Početna>
  • Vesti>

OEBS: Nismo bili upućeni u proces zapošljavanja notara na Kosovu

Foto: OEBS

Povodom informacije da među 101 imenovanim notarom na Kosovu nema ni jednog Srbina, iako su se kandidati srpskog porekla prijavljivali za tu funkciju u srpskim zajednicama, Kosovo onlan se obratio Oebsu, koji se oglasio saopštenjem u kome se navodi da misija podržava višeetnički pravosudni sistem na Kosovu, ali da nisu bili direktno uključeni u proces zapošljavanja notara.

,,Misija aktivno radi sa pravosudnim akterima kako bi promovisala zapošljavanje pripadnika nevećinskih zajednica kao što su novi sudije, tužioci i pravno osoblje. Pozdravljene su odluke Kosovskog sudskog saveta i Kosovskog tužilačkog saveta koje ostavljaju mogućnost povratka sudija i tužilaca koji su se povukli sa svojih pozicija tokom 2022. godine”, navodi se u odgovoru.

Ističe se da Oebs nije bilo direktno uključen u proces zapošljavanja notara, niti u monitoring postupaka ispita za notare.

,,Važno je da se pripadnici nevećinskih zajednica podstiču da razmotre karijeru notara. Posebno se naglašava potreba za nastavkom aranžmana za verifikaciju i nostrifikaciju diploma kako bi se olakšao pristup ovoj profesiji”, saopštio je Oebs.

Comments

Pročitaj još