• Početna>
  • Vesti>

Vučić nastavio posetu Egiptu – sastanak sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve

Foto: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić nastavlja posetu Egiptu. Drugog dana posete, Vučić se sastao sa poglavarom Koptske crkve i patrijarhom aleksandrijskim. Obratiće se i učesnicima Egipatsko-srpskog poslovnog foruma.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Kairu imao lep razgovor sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve i patrijarhom Aleksandrijskim Tavadrosom II o odnosu i saradnji sa SPC, kao i saradnji između svih pravoslavnih crkava i o tome da bi trebalo da postoji jedinstven pravoslavni poziv na mir u svetu.

Vučić je rekao novinarima da ima 15 miliona pravoslavnih vernika u Egiptu, koji žive u miru i slozi sa 90 miliona muslimana.

“Razgovarali smo o saradnji i odnosu između svih pravoslavnih crkava i o tome kako bi trebalo da postoji jedan, jedinstveni, pravoslavni napor i poziv za mir. Ja sam ukazao na aktivnosti srpskog patrijarha Porfirija i Srpske crkve. Videli ste kako su se oni setili Svetog Save i njegove uloge”, rekao je Vučić.

Kaže da je svakom slučaju ima lep razgovor u kojem smo mogli da naučimo više o istoriji Koptske pravoslavne crkve i pravimo novo prijateljstvo.

Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Egiptu, posetio je danas sabornu crkvu Svetog Marka u Kairu.

“Poseban osećaj mira u prelepom hramu jedne od najstarijih hrišćanskih zajednica na svetu. Zahvalan sam Njegovoj svetosti Tavadrosu II na toplom dočeku i iskrenom interesovanju za život ljudi u Srbiji i mogućnostima za približavanje naših kultura, o čemu smo dugo razgovarali”, naveo je Vučić na Instagramu budućnostsrbijeav.

Predsednik je istakao da je Koptska crkva vekovima okupljala verni narod, čuvajući njihov identitet i tradiciju i u najtežim vremenima, baš kao što je to oduvek činila, a čini i danas, naša Srpska pravoslavna crkva, kao središte i čuvar sabornosti bez obzira na istorijske i društvene okolnosti.

Drugi dan zvanične posete Egiptu, predsednik Aleksandar Vučić počeo je obilaskom Koptske pravoslavne katedrale Svetog Marka, gde se sastao i sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve i patrijarhom Aleksandrijskim Tavadrosom II.

Vučić će se sastati i sa predsednikom egipatske vlade, a u fokusu razgovora jeste, kao i tokom jučerašnjeg dana, produbljivanje odnosa dve zemlje kako na političkom, tako i na ekonomskom planu.

Nakon toga predsednik Srbije pridružiće se privrednicima na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu, koji je okupio 81 kompaniju iz obe zemlje.

Cilj je da se podstakne bolja saradnja, što je bila i jedna od glavnih tema posete.

Potpisano je 11 sporazuma i memoranduma, među kojima je, kao najznačajniji, označen Sporazum o slobodnoj trgovini.

Comments

Pročitaj još