• Početna>
  • Vesti>

MKS:  Obnova kuće Džafera Deve, projekat revizionizma i falsifikovanja istorije pod maskom kulture

Ministarstvo kulture Srbije osudilo je danas nastavak radova na obnovi kuće Džafera Ibrahima Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice i upozorilo “da je reč o nedvomislenom pokušaju rehabilitacije fašističkog zločinca, kao i da se pod maskom kulture, ostvaruju projekti revizionizma i falsifikovanja istorije”.

Ministarstvo je istaklo da je Priština u ovom slučaju, kao i nažalost u brojnim prethodnim, pokazala potpunu doslednost u kako se navodi u saopštenju, ekstremizmu i jednostranosti.

„Naravno, u svakom narednom slučaju, ekstremizam mora da ide korak dalje, pa tako kuća osvedočenog zločinca ne samo da postaje znamenito mesto, već, prema najavama i ‘regionalni kulturni centar’“, navodi ovo ministarstvo.

Naglašava se da Priština na ovakvom “bizarnom projektu, koji vređa ne samo sve žrtve nacističkih zločina, već i elementarna moralna osećanja, pa i zdrav razum, insistira uprkos upozorenjima i protestima ne samo srpskog naroda i države, već i međunarodnih organizacija i Evropske unije”.

„Jasno je da smisao ovakvog postupka ipak nije vezan isključivo za revizionističke ciljeve, već da slavljenje zločinaca, ne samo otvoreno, nego i demonstrativno, uz opravdanje politike nasilja u istoriji, ima za svrhu i njeno legitimisanje danas“, ukazuje se u saopštenju.

Ministarstvo naglašava da progon, kojem je svakodnevno izložen srpski narod na Kosovu, ovako dobija dodatni zamah time što se oblast kulture, u kojem je srpsko nasleđe uveliko izloženo skrnavljenju, falsifikovanju, uništavanju i otimanju, pretvara u prostor slavljenja terora i upućivanja neskrivenih pretnji na najciničniji način i čime se podriva svaka mogućnost suživota na Kosovu.

Ministarstvo podseća da je Džafer Deva bio “ozloglašeni nacistički kolaboracionista, da je bio aktivan u formiranju SS divizije „Skender-beg“, poznat po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, gradonačelnik Mitrovice u vreme Drugog svetskog rata i ministar unutrašnjih poslova fašističke Albanije u vreme Drugog svetskog rata, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine”.

Comments

Pročitaj još